Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 július 26., szerda. Anna, Anikó napja van

Keresés

2017. július

HKSzCSPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Címlapsztori

Hellinger-módszerrel a gyógyulásért

bulváros.hu

2009 november 5., csütörtök 09:58

Bert Hellinger egy katolikus misszionárius rend tagjaként, a dél-afrikai zuluk életében figyelt fel először az ősök tiszteletének jelentőségére és gyógyító erejére. A világszerte ismert módszere, a családfelállítás lényege is ebben rejlik.

Nemcsak saját lelkünk rezdülései, hanem családtagjainké is hatnak testünkre. A betegségek szinte mindig a lélek mélyéről érkeznek, és testi szinten jeleznek. Lelkünkből érkező segélykiáltások elnyomott múltbeli élmények, traumák feldolgozásának a fontosságára hívják fel a figyelmet. Családfelállítás révén rövid idő alatt megtudhatjuk problémáink családi hátterét.

A családfelállítást papírlapok, figurák segítségével is lehet végezni, de hatásosabb, ha csoportban történik. A terápia egyszerű, rövid, a beteg felvázolja társainak a problémáját, amire megoldást szeretne találni, majd a csoportból kiválaszt pár embert, akik a családtagokat képviselve szemléltetik, hogy az adott családtag mit érezhet. Számos betegség gyógyítható a terápiával: migrén, bőrbetegségek, fülcsengés, szívpanaszok, allergia, asztma, krónikus fáradtság, alvászavarok, depresszió, rák, kényszercselekvések, pszichózisok.

Hellinger szerint a hátfájás is nagyon egyszerűen gyógyítható: méghozzá mély meghajlással bizonyos családtagjaink, vagy akár a sors előtt. Nézzük egy konkrét esetet Thomas Schäfer: Amikor a test jelez c. könyvéből, amely mély betekintést nyújt a betegségek családtörténeti hátterét illetően: Lisolettét öt éve erős hátfájás kínozta porckorongsérve miatt. A csoportos terápián résztvevőknek elmesélte, hogy fiatal korában autóbalesetet szenvedett, néhány napig kómában feküdt, egy hajszálon múlott az élete. Lisolette két személyt választott ki a csoportból: egy nőt saját maga, és egy férfit a hátfájása megjelenítőjeként. Megdöbbentő kép rajzolódott ki, Lisolettét megjelenítő nő a hátfájás karjaiba omlott, úgy mintha meghalt volna. Ezután a terapeuta beállított még egy nőt, aki a sorsot képviselte. Lisolette, aki időközben felvette saját szerepét, meghajolt a sors előtt és megköszönte, hogy életben maradt. Hátfájása alább hagyott, ma már két születésnapot ünnepel.

/Vasko Szabolcs/

Címkék: Hellinger-módszer, Bert Hellinger

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)