Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 augusztus 18., péntek. Ilona napja van

Keresés

2017. aug.

HKSzCSPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Kullancsveszély! - Támadnak a vérszívók!

bulváros

2009 március 3., kedd 10:40

Lassan beköszönt a jó idő, amikor is veszély leselkedik a természetbe vágyakozókra. Megjelenek a kullancsok, amik különböző betegségek terjesztésével aggodalomra adnak okot. A kullancsveszélyt komolyan kell venni! Megfelelő elővigyázatossággal a baj megelőzhető. Lássuk milyen óvintézkedésekre lesz szükséged, ha túrázásra indulsz.

A kullancsokról általában!

A 3-6 milliméter hosszúságú élősködők az atkák egyik alrendjébe tartoznak. Világszerte 300 féle betegséget terjesztenek, de ezek csak kis része veszélyes az embere nézve. Magyarországon körülbelül 20 féle kullancs létezik. Hazánkban vannak régiók, ahol nagy számban fordulnak elő vírussal fertőzött kullancsok:

- Heves megye
- Borsod- Abaúj- Zemplén megye
- Nógrád megye
- Baranya megye
- Fejér megye
- Veszprém megye
- Somogy megye
- Zala megye
- Budapest és környéke
- Vas megye
- Győr- Sopron megye
- Komárom- Esztergom megye

A vérszívó kullancsok rátapadnak az ember bőrére, hang és szaginger hatására ejtik rá magukat áldozataikra. Lakmározás előtt a bőrt érzéstelenítik, így sok esetben észre sem vesszük, hogy egy kullancs élősködik a testünkön és szívja a vérünket. Miközben táplálkoznak saját gyomornedvüket a vérkeringésünkbe jutatják. A vérszívás után a kisméretű kullancs akár négyszeresére is dagadhat eredeti testméretének. Miután befejezte az étkezést, magától leválik a testről.

A kullancsok rejtőzködve élnek, mivel nem szeretik a meleget és a fényt. A magas páratartalmú helyeket, illetve a tölgyerdőket előnyben részesítik. A veszélyes időszak tavasszal kezdődik, és a fagy beálltáig is eltarthat. Ezért az év minden hónapjában ügyelnünk kell saját biztonságunkra! A kertünkben is legyünk óvatosak, itt is esély van arra, hogy ránk tapad egy élősködő. Parkokban is ugyanúgy előfordulnak, mint az erdőkben, ahol az aljnövényzetről, a fák és bokrok leveleiről kerülhetnek testünkre.

Mit tehetünk?

Rendszeres természetjáró lévén a következő módszereket vetem be, hogy a kullancsokat távol tartsam magamtól.

1. Először az öltözködésnek kell figyelmet szentelni. Világos színű ruhákat válaszunk, mert a fekete kullancs könnyedebben azonosítható, mint a sötét ruhákon.

2. Ügyelni kell arra, hogy nagy felületű bőrt ne hagyjunk szabadon, mert erre rögtön felfigyel a kullancs. Mivel a vérszívó nem bírja a napfényt, a felnőtteknek célszerű az alsó testrészeiket védeniük. A gyermekekre ez nem érvényes, az ő védelmük érdekében az egész testet rejtsük el.

3. Az erdőben így célszerű elkerülni azokat a helyeket, ahol nagyon sűrű az aljnövényzet. Viseljünk hosszú nadrágot, amit tűrjünk bele a zokniba. A pólónkat is gyömöszöljük bele a nadrágba, mert a kullancs ezeken a helyeken könnyedén talál magának alkalmas helyet a vérszívásra.

4. A hosszú hajat fogjuk lófarokba, s kalap alá rejteni. Világos színű fejfedő mindenkire nézve erősen javasolt ruhanemű.

5. A gyógyszertárakban lehet kapni kullancsirtó szereket. A nagyfokú hatás érdekében vásároljunk olyan készítményeket, amely legalább 6-8 órás védelmet ígér. Fontos, hogy a termék használatát 2-3 óránként ismételjük meg. Fújuk be vele a hajat, a nyakat, a csuklót, és a lábat, és végezetül a ruházatunkat is.

6. Otthon ellenőrizzük le magunkat, hogy nem találunk-e testünkön egy, esetleg több apró fekete pontot, amely egy kellemetlen vendég jelenlétét jelzi számunkra. A vékony bőrű hajlatokat kedvelik igazán. Alaposan vizsgáljuk át a térd és a könyökhajlatot, valamint az ágyék környékét. Gyerek esetében fürkésszük át a fül körülötti részt, valamint a fejbőrt.

7. Kirándulás után zuhanyozunk le, és mossuk át alaposan a bőrünket. A használt ruhát tegyük a mosógépbe, mert az a kullancs, amelyik még nem talált utat magának, a ruhákban is megbújhat, várva a szerencséjét.

8. Oltással is lehet védekezni a betegségek megelőzése érdekében. Az oltás csak az agyvelőgyulladás ellen nyújt hatékony védelmet, a Lyme- kór ellen sajnos ma még nincsen olyan védőoltás, amely védelmet biztosítana. A védőoltást egy éves kortól kaphatják a gyerekek. Az oltóanyag körülbelül három évig véd, utána ismételni kell.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Ha észrevettünk magunkon egy kullancsot, először is ne essünk pánikba. A megfelelő módszerrel el kell távolítanunk az élősködőt. Tévhit, hogy a kullancsot olyan anyaggal kell bekenni, mint például az olaj, vagy alkohol. Ezzel csak a kullancs légzését akadályozzuk, így több vírus kerül a szervezetünkbe. A potrohát nem szabad összenyomni, mert ezzel kórokozók kerülnek a véráramlatba. Kezdetben nem jelent nehézséget letépni a bőrünkről, akár hosszú körömmel, ujjal, vagy erre alkalmas, patikákban kapható csipesszel.(A csipesz ne legyen hegyes)

A kullancsot a feje közelében kell megfogni, és enyhe húzással eltávolítani. Ha a fej beszakad, az még elhanyagolható problémát jelent, hiszen pár nap után kilökődik a testből. A potroh beszakadása már rosszabb. Ha fertőzött kullanccsal van dolgunk, akkor annak béltartalma bekerül a vérünkbe. Nem szabad például hegyes végű tűvel neki látni az eltávolításnak. Miután kiszedtük a vérszívót, azonnal pusztítsuk el, és alaposan mossunk kezet.

Miután kiszedtük a fránya vérszívót, fertőtlenítsük le jóddal a csípés helyét. Ha nem kaptunk el fertőzést, eltűnik a csípés helyét jelző piros folt. Minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb a valószínűsége, hogy elkapunk valamilyen fertőzést. A kullancscsípés helyét kísérjük figyelemmel legalább két hónapig.

Milyen betegséget terjesztenek?

Agyvelőgyulladás: Hazánkban minden ezredik kullancs fertőzött ezzel a vírussal. Az agyvelőgyulladás első jelei a csípést követő 5-14 napon belül fellépő láz, fej- végtagfájdalmak formájában jelentkeznek. Következménye lehet a szellemi leépülés és a részleges bénulás. Ezen kívül még epilepsziás rohamokra emlékeztető görcsök is felléphetnek. Nagyon veszélyes betegség, akár életveszélyes is lehet.

Lyme kór: Országunkban minden 10. kullancs hordozza magában ezt a fajta vírust. A kórt egy baktérium okozza, ami a vérszívás során kerül be a szervezetbe. Kezdetben, a csípést követő néhány nappal körkörös, piros folt jelenik meg a bőrön, ami később elmúlik. Nagyon fontos, hogy a betegséget időben diagnosztizálni kell, mert részleges mozgásképtelenséget, idegrendszerei zavarokat és szívritmus zavart is okozhat. Antibiotikumokkal kezelhető. A fertőzöttség a vérmintából kimutatható. Erről a kórról nem tud sokat az orvostudomány. Előfordulhat, hogy valaki fertőzötté válik, de mégsem tapasztal semmilyen bőrtünetet. Ha valami rendellenes dolgot tapasztalunk magunkon, azzal a tudattal, hogy egy kullancscsípés áldozatai voltunk, forduljunk orvoshoz. Jobb a vaklárma, mint, hogy később kiderüljön megfertőzött minket egy élősködő.

Tibola: Azok a kullancsok, amelyek a tibola nevezetű kórt terjesztik, elsősorban a fejbőrbe ágyazódnak be. Pár nap eltelte után jelentkeznek rossz közérzet, fáradékonyság és izomfájás formáiban a tünetek. A csípés helyén egy hólyag jelenik meg, ahol a haj kihullik, és nagy valószínűséggel azon a helyen többet nem is nő vissza. A tibola gyógyszerekkel kezelhető, szövődményei eddig nem ismertek.

Bár a kullancsok ott tanyáznak a természetben, nem érdemes kimaradni a kirándulások örömeiből. Legyünk figyelmesek, és tegyünk lépéseket biztonságunk érdekében, de ne száműzzük az egészséges sétákat az életünkből!

Címkék: óvatos, vigyázat, betegség, támadás, fertőzés, veszély, kullancs

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.