Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 szeptember 25., hétfő. Eufrozina napja van

Keresés

2017. szept.

HKSzCSPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Szilveszteri receptek

bulváros.hu

2010 december 26., vasárnap 11:00

A szilvesztert tölthetjük nagy buliban, vagy akár szűk körben, általában mindig az alkalomhoz illő ételekkel készülünk.

Szerencsehozó ételek:
Disznóhúst azért kell enni, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog jövő évet jelent. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús kerülendő ekkor, mert szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat.

A másik szerencsehozó étel a lencse, amelyet január elsején, első étkezésként kell enni, hogy az év során soha nem ürüljön ki a pénztárcánk. De szerencsét hoz a köles vagy a rizs is.

Szilveszteri menü

A tipikus magyar szilveszteri ételek közé tartozik a virsli, a lencse, a sült malac, a kocsonya, másnapra pedig a korhelyleves.

Ha házibulit szervezünk, és nagyobb létszámra számíthatunk, egy nagy adag virslivel illetve különféle salátákkal (franciasaláta, krumplisaláta, kukoricasaláta), szendvicsekkel, fasírtgolyókkal és aprósüteményekkel készüljünk.

Ha kisebb létszámú és nem svédasztalos megoldást választunk, hanem vacsorával készülünk, készíthetünk malacsültet, valamilyen virslis egytálételt és lencselevest.

A szilveszteri menühöz számos babona kapcsolódik, vannak bizonyos ételek, amelyek szerencsét hoznak, míg másokat nem ajánlatos szilveszterkor fogyasztani, mert elveszik a jövő évi szerencsét.
Hagyományos szilveszteri receptek:

Kaszinótojás
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 50 dkg franciasaláta, 1 kis fej hagyma, kolbászkrém, gulyáskrém, mustár, pizzakrém, majonéz, tejföl, citromlé, zselatin.

A kemény tojások alját le kell vágni és kiszedni a sárgáját egy tálba. A levágott fehérjét bele lehet tenni a franciasalátába. A tojássárgáját keverjük ki két-három kávéskanál kolbászkrémmel, gulyáskrémmel, pizzakrémmel, mustárral, majonézzel. Ízesítsük fehér- és fekete borssal, citromlével, reszelt hagymával. Töltsük bele a tojásokba a krémet, majd állítsuk bele a tojásokat a franciasalátába. A maradék töltelékből tegyünk félre egy kávéskanálnyit, a többit keverjük simára egy-két evőkanál tejföllel. Fél deci langyos vízben oldjunk fel két kávéskanál zselatint, majd melegítsük folyamatos keverés mellett. Mielőtt éppen felforrna, keverjük bele a tejfölös töltelékbe. Ha lehűlt, kenjük be vele vékonyan a tojásokat, majd tegyük hűtőbe. Az öntetet is hűtsük, de folyamatosan ellenőrizzük, kevergessük. Ha bőrösödni kezd a teteje, kiskanállal szedjük a tojásokra, vigyázva, hogy ne sok menjen mellé, és mindenütt bevonjuk vele a tojásokat. Díszítésként a félretett töltelékből nyomjunk kis pöttyöt a tojások tetejére.

Ropogós malacsült egészben sütve
Hozzávalók: 3 kg-os malac, 8 g majoránna, 12 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 3 dl világos sör, só
Erre a célra a 3-4 hetes, ún. szopós malac a legmegfelelőbb. A malacot szükség szerint leperzseljük, majd bő vízben kívül-belül alaposan tisztára mossuk, és ruhával szárazra itatjuk. Belülről megsózzuk, meghintjük majoránnával, majd a belsejébe egy tiszta fadarabot teszünk, amely a malacot a sütéshez kitámasztja, megakadályozva, hogy a hőhatásra alakot változtasson.(A szájat a sütés idejére kitámasztjuk, tálalásnál citromot tehetünk bele.) Ezután hideg zsírral az egész külső felületét bekenjük. A füleket és a farkát papírral becsavarjuk, hogy meg ne égjen. Nem túl forró sütőbe tesszük, és gyakorta kenegetjük egy villára szúrt, kockásan bevagdalt füstölt szalonnadarabbal, amelyet minden kenegetés előtt sörbe mártunk. A sütéskor a malac bőrén esetleg képződő hólyagokat villával felszúrjuk. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy 3-3,5 kg-os malac sütési ideje 2-2,5 óra. Amikor megsült, a malacot vágódeszkára helyezzük, a fejét eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és megfelelő darabokra szeleteljük. Párolt káposztával, burgonyával tálaljuk.

Lencsefőzelék
A megtisztított lencsét jól megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. A finomra vágott hagymával, fokhagymával világos rántást készítünk, beleadjuk a pirospaprikát. A puhára főtt lencsét berántjuk, ecettel, mustárral, cukorral, citromlével ízesítjük. Füstölt hússal vagy szalonnával tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 dkg só, zsír vagy olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, mustár, ecet, pirospaprika, babérlevél, kevés citrom.

Szilveszteri sütemény
1/2 kg lisztet, 1 csomag sütőport, 25 deka cukrot, 15 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag vanilincukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk a kicsi pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk, s úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack- vagy más gyümölcsízzel megkenjük, s így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.

Szilveszteri sörkifli

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, só, 2,5 dl olaj, 2 dl tej, 35 dkg reszelt sajt. A langyos tejbe egy pici cukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor kicsit megkelt, hozzáöntjük a liszthez, beleöntjük az olajat, sózzuk és közepesen kemény tésztává gyúrjuk össze. Kicsit dagasztjuk, amíg az edény falától elválik. kb. 1 órát kelesztjük langyos helyen. Amikor megkelt, 4 cipóra osztjuk. Kinyújtjuk és a kerek lapot kb. 16 db háromszög alakú lappá vágjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, összetekerjük kifli formájúra. A tetejére is reszelt sajtot szórunk, és közepesen meleg sütőben kisütjük. A többi lappal ugyanígy járunk el.

Kóstoljunk bele más országok szilveszteri ételeibe:

OLASZORSZÁG hagyományos szilveszteri étele a cotechino con lenticchie-t, ami lencsét jelent kolbásszal. A lencse a pénzt jelképezi, a cotechino kolbász pedig szintén a bőségre utal.
FRANCIAORSZÁGBAN a puhára párolt sertésfület felgöngyölítve, hagymás csicseriborsóval fogyasztják szilveszterkor.

NÉMETORSZÁG: A németek pontyot esznek szilveszterkor, illetve bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével.

GÖRÖGORSZÁG: A görögök Vasilopita nevű pita-kenyerüket fogyasztják ilyenkor, amelynek belsejébe egy pénzérmét tesznek, és így sütik ki.

USA: Tehénbabot és kel- vagy káposztalevelet szívesen fogyasztanak, mivel előbbi az aprópénzeket, utóbbi a zöldhasút jelképezi. A sertés a jólétet jelképezi, ezért a zöldségek mellé valamilyen sertéshús, általában sonka társul.

Címkék: szilveszter, recept, buék, ünnep

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.