Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 augusztus 21., hétfő. Sámuel napja van

Keresés

2017. aug.

HKSzCSPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Belföld

Kovács Áron újraélesztése

bulváros.hu

2010 szeptember 27., hétfő 17:24

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak száma az Európai Unió tagállamai között kiemelkedő. Hirtelen szívleállás következtében hazánkban évente átlagosan huszonötezren halnak meg.

Az újraélesztés elsajátításának fontosságára kívánta felhívni a figyelmet Kovács Áron Debrecenben. A Szívünk Napja rendezvény házigazdájaként hirtelen rosszul lett a színpadon, összeesett. Hála azonban Kósa Lajos polgármester gyors és szakszerű segítségének, valamint újraélesztést irányító Dr. Pápai Györgynek, az Észak-alföldi regionális mentőszervezet orvosigazgatójának, mindenki megnyugodhatott. Áron állapotát rövid időn belül sikerült stabilizálni. A bemutató igen hatásosnak bizonyult, hiszen több százan memorizálták, mi a teendő, ha adott esetben valaki összeesik az utcán, a bevásárlóközpontban vagy a hivatalban.

A bemutatóra a Szívünk Napja rendezvény keretei között került sor, amelyet a világon mindenhol egyszerre, szeptember utolsó vasárnapján rendeznek meg. Debrecenben a Fórum Bevásárlóközpontban vasárnap több ezren voltak kíváncsiak az egész napos eseménysorozatra. Hosszú sorok álltak a szűrőstandoknál, hiszen többek között vérnyomás-, vércukor, koleszterinszint- és testtömeg-index mérést, valamint ingyenes tanácsadást és EKG vizsgálatot végeztek a szakemberek.

Dr. Édes István, a DEOEC Kardiológia Intézetének igazgatója, valamint Dr. Czuriga István, az Egészségügyi Járóbeteg Központ Kardiológiai Intézetének igazgatója nyitotta meg a Szívünk Napja idei debreceni programját, mindketten a prevenció és a rehabilitáció fontosságát emelték ki. Az idei év mottója "Élj és mozogj a szívedért!", erre épültek a színes programok is: a versenytánc, küzdősportok, golf-, spinning és egyéb sportbemutatóktól kezdve a Teddy Maci Kórházon és gyermek kézműves foglalkozásokon át a szakorvosokkal folytatott interaktív beszélgetésekig kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a szívüknek kedves programot.

A nap során két különböző formáját is megismerhettük az újraélesztésnek: a mellkaskompressziót, illetve a félautomata defibrillátort.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere Kovács Áron újraélesztésén túl egy szakmai beszélgetés keretében számolt be arról, hogy a városnak milyen, a mozgásra és az egészségtudatos életmódra törekvő elképzelései és eredményei vannak.

A neves kardiológusokkal folytatott színpadi beszélgetések segítettek teljesebb és átfogóbb képet kapni arról, mit tegyünk szívünk egészségének megóvása érdekében. Dr. Édes István és Dr. Czuriga István a megelőzésre: a rendszeres testmozgásra, az egészséges ételek fogyasztására, valamint a szűrővizsgálatokon való részvételre hívták fel a figyelmet. Kiemelték a másodlagos prevenció és a rehabilitáció fontosságát is, mivel elkeserítően kevesen változatnak életmódjukon egy komolyabb szív- és érrendszeri probléma után.

A Szívünk Napja idei, debreceni programját Kovács Áron zenekara, a Gents nagy sikerű élő koncertje zárta.

A kellemetlen időjárás ellenére a szervezők és támogatók várakozásait is felülmúlta a rendezvény látogatottsága és sikere. A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy a következő Szívünk Napjáig minél többen építsék be életükbe a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást, valamint a stresszmentesebb életmódot.

Címkék: Kovács Áron, újraélesztés, szív, világnapja, Debrecen

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.