Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 június 29., csütörtök. Péter, Pál napja van
Belföld

Kovács Áron újraélesztése

bulváros.hu

2010 szeptember 27., hétfő 17:24

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak száma az Európai Unió tagállamai között kiemelkedő. Hirtelen szívleállás következtében hazánkban évente átlagosan huszonötezren halnak meg.

Az újraélesztés elsajátításának fontosságára kívánta felhívni a figyelmet Kovács Áron Debrecenben. A Szívünk Napja rendezvény házigazdájaként hirtelen rosszul lett a színpadon, összeesett. Hála azonban Kósa Lajos polgármester gyors és szakszerű segítségének, valamint újraélesztést irányító Dr. Pápai Györgynek, az Észak-alföldi regionális mentőszervezet orvosigazgatójának, mindenki megnyugodhatott. Áron állapotát rövid időn belül sikerült stabilizálni. A bemutató igen hatásosnak bizonyult, hiszen több százan memorizálták, mi a teendő, ha adott esetben valaki összeesik az utcán, a bevásárlóközpontban vagy a hivatalban.

A bemutatóra a Szívünk Napja rendezvény keretei között került sor, amelyet a világon mindenhol egyszerre, szeptember utolsó vasárnapján rendeznek meg. Debrecenben a Fórum Bevásárlóközpontban vasárnap több ezren voltak kíváncsiak az egész napos eseménysorozatra. Hosszú sorok álltak a szűrőstandoknál, hiszen többek között vérnyomás-, vércukor, koleszterinszint- és testtömeg-index mérést, valamint ingyenes tanácsadást és EKG vizsgálatot végeztek a szakemberek.

Dr. Édes István, a DEOEC Kardiológia Intézetének igazgatója, valamint Dr. Czuriga István, az Egészségügyi Járóbeteg Központ Kardiológiai Intézetének igazgatója nyitotta meg a Szívünk Napja idei debreceni programját, mindketten a prevenció és a rehabilitáció fontosságát emelték ki. Az idei év mottója "Élj és mozogj a szívedért!", erre épültek a színes programok is: a versenytánc, küzdősportok, golf-, spinning és egyéb sportbemutatóktól kezdve a Teddy Maci Kórházon és gyermek kézműves foglalkozásokon át a szakorvosokkal folytatott interaktív beszélgetésekig kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a szívüknek kedves programot.

A nap során két különböző formáját is megismerhettük az újraélesztésnek: a mellkaskompressziót, illetve a félautomata defibrillátort.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere Kovács Áron újraélesztésén túl egy szakmai beszélgetés keretében számolt be arról, hogy a városnak milyen, a mozgásra és az egészségtudatos életmódra törekvő elképzelései és eredményei vannak.

A neves kardiológusokkal folytatott színpadi beszélgetések segítettek teljesebb és átfogóbb képet kapni arról, mit tegyünk szívünk egészségének megóvása érdekében. Dr. Édes István és Dr. Czuriga István a megelőzésre: a rendszeres testmozgásra, az egészséges ételek fogyasztására, valamint a szűrővizsgálatokon való részvételre hívták fel a figyelmet. Kiemelték a másodlagos prevenció és a rehabilitáció fontosságát is, mivel elkeserítően kevesen változatnak életmódjukon egy komolyabb szív- és érrendszeri probléma után.

A Szívünk Napja idei, debreceni programját Kovács Áron zenekara, a Gents nagy sikerű élő koncertje zárta.

A kellemetlen időjárás ellenére a szervezők és támogatók várakozásait is felülmúlta a rendezvény látogatottsága és sikere. A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy a következő Szívünk Napjáig minél többen építsék be életükbe a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást, valamint a stresszmentesebb életmódot.

Címkék: Kovács Áron, újraélesztés, szív, világnapja, Debrecen

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.