Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 augusztus 21., hétfő. Sámuel napja van

Keresés

2017. aug.

HKSzCSPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Címlapsztori

Egy Boncmester vallomása

bulváros.hu

2012 december 31., hétfő 16:00

Mindenkiben megfogalmazódott már valószínűleg az a kérdés, hogy mi vezérelhet valakit, hogy ilyen szakmát válasszon. Milyen lelki világgal rendelkezhet ez az illető, hogy nap, mint nap hullák jelenlétében töltse munkaidejét. Egyáltalán hogy nézhet ki egy ilyen munkahely. Most eljött a valóság nevű horror ideje!

A boncmester feladata a kórházak patológiai osztályain és az igazságügyi orvostan területén működő bonctermekben a tetemek boncolása, rekonstruálása, szállítása, a kórszövettani vizsgálatra érkező anyagok rögzítése, tárolása orvosi felügyelet mellett.


Fotó: Egy Boncmester vallomása

Milyen gyermekkora volt?

Rendes, kiegyensúlyozott családi körülmények között nőttem fel egy Kölcse nevezetű kis faluban.

Miért választotta ezt a szakmát?

Mindig érdekelt az anatómia. Eredetileg villanyszerelő voltam, később rájöttem ebben számomra nincs kihívás így váltottam. 21 éves voltam és borzasztóan kíváncsi.

Milyen a családi élete?

Elváltam. A feleségem szülésznő volt. /Milyen érdekes a neje a születés pillanatában van jelen ön, pedig a halál végső fázisában végzi munkáját./

Volt esetleg szakmai féltékenység?

Nem soha! A problémáink más eredetűek voltak. Nem a munkahelyről származtak.

Szereti a horrorfilmeket?

Nem, a vígjátékokat szeretem.

Igaz az a hír, melyeket a Hoolywoody filmekben előszeretettel jelenítenek meg, hogy a boncolás közben ebédelnek?

Nem dehogy! Nevet föl mosolyogva. Nálunk komoly higiéniai szabályok vannak, melyeket be kell tartani! A Kórháznak kitűnő konyhája van, így a menzán oldjuk meg az étkezést.

Mit jelent ön számára a halál?

Természetes folyamat. Megszületünk, megöregszünk /jobb esetben/ majd meghalunk. Erről szól az élet. Természetesen megvisel, ha egy csecsemőt vagy kisgyereket kell boncolni. Méhen belüli terhesség esetén nincs temetés, azonban ha életjelet adott az embrió ki kell derítenünk az elhalálozás okát. Valamint ha ismerős illetőt kell fölboncolnom az is megrázó.

Hogyan kerül önhöz a tetem?

Halál beálltakor még 2 órát fönt van a test az adott osztályon, ahol elhunyt. Ez alatt az idő alatt ellenőrzik az életjeleket. Majd hullahűtőbe kerül. A kórbonc szakorvossal egyeztetnek, csak utána kerülhet sor a boncolásra.

Önnek a holttest élettelen tárgy vagy egykor érző lélek?

Megadok minden tiszteletet, ugyanis egykor élő emberről van szó, akiből eltávozott a lélek csak a teste maradt hátra, valamint a hozzátartozók szívében az üresség.

Mit tenne, ha saját hozzátartozóját kellene fölboncolnia?

Ezt törvény tiltja.

Mit jelent ön számára a vér látványa?

Hozzászoktam! Ez a munkával jár!

Volt már disznóölésen?

Természetesen, mivel vidéken élek.

Némi párhuzam fölfedezhető a disznóölés és a munkája között?

Nagyon jó hasonlat, mivel a disznó szervei hasonlítanak az emberéhet.

Ön milyen embernek tartja magát, érzékeny lelkületű?

Erős, magabiztos, akinek jó a humora. Megjegyzem ehhez a munkához elengedhetetlen.

Szokott lenni alkalmassági vizsga?

5 évente van szakmai továbbképzés, teszteket töltünk ki, valamint minden évben alkalmassági vizsgán kell részt vennünk a kórház keretein belül, mivel fontos a dolgozók lelki és testi egészsége, hogy hatékonyan működhessen az intézmény. 4 évente pedig a szükséges védőoltásokat kapjuk meg.

Nyugodtan alszik éjszaka?

Igen. Nagyon jól! Muszáj kipihennem magam ez egy felelősségteljes munkakör.

Hisz a túlvilági életben, szellemekben? Fél tőlük?

Nem! Ilyen dolgok nem érdekelnek.


Fotó: Egy Boncmester vallomása

Volt már valamilyen ijesztő momentum eddigi pályafutása során?

Nem történt ilyen. Bár ez is relatív. Kinek mi ijesztő.

Sokat lehet keresni ezzel a munkával?

172. 000 a bruttó, 106. 000 a nettófizetésem.

Kapott már valamilyen fertőzést egy boncolás során?

Soha! A védőoltások ezért vannak! Volt olyan, hogy munka közben megvágtam magam, de fölmentem és a sebészeten elláttak.

Nem undorodik a halottaktól?

Dehogy! Ez egy érdekes szakma. Nem úgy kell megközelíteni. Minden hozzáállás kérdése.

Veszélyezteti önt a kiégés?

Csak annyira, mint bármelyik más munkahelyen. De erre vannak stressz oldó és megelőző tréningek.

Nyugodt ez a munka?

Igen végtelenül nyugodt a légkör, ezért is szeretem. Ha jönnek a hozzátartozók, akkor elszabadulnak az érzések. Erre a célra a kórháznak külön helyisége van az úgynevezett halott megtekintő. Így kultúrált körülmények között vehet végső búcsút egykori szerettétől.

Kinek ajánlja ezt a szakmát?

Erős jellemű férfiaknak, mivel fárasztó a munka fizikailag mind szellemileg. A hozzátartozóval közvetlen kapcsolatot kell fenntartani, így nagyon fontos a megfelelő kommunikációs készség, rátermettség.

Van-e előrelépési lehetőség szakmájában?

A kórház többször kitüntetett a munkámért. A jó szó mindennél többet ér és nálunk nagyon jó a légkör.

Milyen pozitív dolgok vannak munkájában, ugyanis azt tartják, minden munkának meg van a maga szépsége?

Az anatómia szeretete. Nálunk nincs vízi halott, a rendőrség által vizsgált eseteknél Igazságügyi Orvos szakértő boncolására kerül sor, ami legközelebb Debrecenben van. A kórháztól kitüntetést, szakmai elismerést, pénzjutalmat is kapok, ami motivál.

Milyen iskolát kell elvégezni hozzá, hogy valaki boncmester lehessen?

Boncsegéd, majd OKJ-s Boncmesteri vizsgát kell tenni.

Köszönöm az interjút!

Végezetül körülvezetett a kórház Wellness részén, ami szintén az alaksorban található, ahol egy kedves nővérke csöndre intett minket. Miszerint "Nálunk nem lehet zaj, itt az emberek pihennek! Erre drága segítőkész boncmesterünk épkézláb válasza ez volt: Nálam is csönd van, ott is mindenki pihen!"

- Mindenki leszűrheti a kellő konzekvenciát, aki eddig a boncmestereket félelmetes embertelen esetleg perverz illetőnek képzelte el. Ki kell, hogy ábrándítsam, mert egy nagyon kedves, segítőkész és poénos hangvételű interjú keretében tudhattam meg hasznos információt egy olyan szakmáról, amitől az emberek ódzkodnak.

KellaQ10

Címkék: kórház, boncolás, boncmester, halál, kellaq10

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (138)

#138 Mészárosné Varga Csilla 2016-02-05 11:21:00

Kedves Bazsi! Az igaz ,hogy a kórházba kell fizetni öltöztetést és hűttést, de a kórháznak fizeti nem a bocmesternek! Ön adott zsebbe a boncmesternek pénzt, hogy szépen legyen felöltöztetve? Mert ha adott az a hálapénz.Amit hűttésre és öltöztetésre kifizet és ez minden kórházba így van azt a kórház kéri.

#137 Apró Imre 2015-10-18 16:10:45

Jónapot igen ez igy a természetes. Kemény ígazságos lélek és életforma. Gratulálok minden boncmesternek akiknek sokat köszönhetünk a kór lefolyások meg ismerésében. Üdv.

#136 bazsi 2015-03-31 09:37:52

Még hogy nincs hálapénz ebben a szakmában! Öltöztetés: 5000 ft, hűtés: 1nap/7000 ft, 3 napra kellett, ez összesen 26.000. ft. volt! 1 halott! és egy hónapban nem egy halott hozzátartozóiról nyúzza le a bőrt+ amit még kap az államtól... ne panaszkodjanak hogy nem jól fizető munka a boncmesteri állás!

#135 Timi 2014-10-21 19:57:13

"Én is tanultam boncmesternek mert ugyan férfinak való munka de a törv. nem tiltja." Ki mondta, hogy ez férfinak való munka? Ez nekem több mint fura. Én is nő vagyok (163 cm, 56 kg) mégsem okozott sosem semmi problémát. Itt tudni kell együtt érezni és közben, nem kimutatni az érzéseinket (Hogy nézne ki ha valaki sírva fakadna boncolás közben?) A hozzátartózókkal végtelen türelemmel lenni, hisz nem jókedvükből jönnek be az intézménybe. Maximálisan tisztelni kell a halottat, soha meg sem fordulhat senki fejében sem, hogy bármire is megjegyzést tegyen. Az orvosok keze alá kell dolgozni teljes alázattal, és ahogy valaki írta is, nagyon kell szeretni az anatómiát és nagyon tudni is kell. Aki csak brahiból, vagy azért mert menő akar lenni a haverjai előtt az ne fizessen ki erre a képzésre egy halom pénzt!

#134 Németh Rita 2014-05-24 13:59:34

Hol lehet olyan középiskolát találni ami jó lenne a patológusnak, mert én is az szeretnék lenni.

#133 orosz krisztina 2014-03-09 21:25:05

Tisztelet aki ezt szakmát végzi sokan betegnek hiszik embert ki ,evvel munkával foglakozik,de sokan nem gondolnak bele,nem azért teszik,mert élvezik ha nem maga tisztelet és ,ok halál oka,,én igaz ápolónő vagyok,de hülyének néznek,mert nekem minden álmom hogy evvel foglakozzak,maga tény tudjam mi volt baj,,csak halottam ugy lehet neki kezdeni szakmának,ha elötte 1-2 évet dolgoznák benne? ,hova fordulhatók evvel,köszönettel Krisztin

#132 zunu 2013-10-09 14:35:11

a peterfy sandor utcai korhazhoz tartozo alsoerdosori koranyi korhaz boncmesterenel,normalisabb,egyutterzobb,kedves emberrel mwg nem talalkoztam az egeszsegugyben. a neve major ferenc. amikor az edesanyam meghalt,es mentem intezkedni,o tartotta bennem a lelket,es vigasztalt.pedig nem adtam neki penzt,es megis.. orok halaval tartozom neki,es sok eroben,egeszsegben eltoltendo evet kivanok neki.

#131 kerekgizi@freemail.hu 2013-09-22 23:49:32

"Erre drága segítőkész boncmesterünk épkézláb válasza" Épkézláb? Van fogalma a cikkírónak a szó jelentéséről? Arról, hogy ez milyen sértő, ráadásul nem is illik a témához és a hangulathoz. Hogy kerül klaviatúra az ilyen műveletlen alak kezébe, aki ilyen súlyos fogalomzavarban szenved? Katasztrófa! :(

#130 kerekgizi 2013-09-22 23:41:20

"az alaksorban található" Ki ez az analfabéta?

#129 Bonnyai Zsuzsanna 2013-08-16 15:08:53

Ezt a szakmát nem lehet fél vállról venni!-nagyon sokat kell tanulni,és többet mint akár egy orvosnak.Mert míg Ő csak egy szakra szakosodik ,addig egy boncmesternek az agytól a lábkisujj izületéig kell tudni mindent!Fegyelmezett és erős jellem kell erre a feladatra és TISZTELNI kell az elhunytat!A prosectura éppen olyan fontos állomás az életben mint a születés!_én 55 kg-os 33 éves nő (3 gyermekes) anya vagyok és Én is tanultam boncmesternek mert ugyan férfinak való munka de a törv. nem tiltja.Sajnos nm dolgozhatom mert nincs meg a szükséges vizsgám mert a BT.ahol tanultam 2008-2009-ben elsikkasztotta a pénzünket,amit már sosem látunk vissza de a sulit újból meg kell csinálnom,hogy végzettséget kapjak. Nagyon kell szeretni az anatómiát ahhoz,hogy ezt csinálni lehessen,épp olyan munka mint bármi más!

#128 Anonymous 2013-01-29 08:23:40

- alaksorban, azaz alakok allnak sorban - alagsorban, pedig a francia szuteren szobol ered, padloja talajszint alatt van, ablakai normal meretuek...

#127 Kis Hajnalka 2012-11-14 19:25:30

Minden akkor kezdődött 3 éves kóromban amikor rájöttem, hogy az egészségügyben van a helyem!! Láttam ahogy tönkre mentek emberek a környezetemben és sorra halnak meg különböző betegségekben!!!Ekkor döntöttem el, hogy Boncmester szeretnék lenni, igaz annak már 14 éve lassan 15!!!! Amikor az első óra keretében elhangzott a számból, hogy valójában Boncolni szeretnék mindenki tágra nyílt szemekkel nézett rám, pedig semmi rossz nincsen benn!!!! Akit érdekel annak nincsenek határok, mindig azt mondják azt csináld amihez kedved van, én ennek fejében próbálok cselekedni!! Éppen ezért most Egészségügyben tanulok és mindent megteszek majd, hogy azt tehessem amit szeretnék valójában!!!!! Nem az emberek 'trancsírozását' látom, ha nem valami teljesen mást amit nem tudok elmondani!! Örülök, hogy megoszthattam a gondolataimat másokkal is akik nem néznek hülyének!!!!!

#126 rebeka 2012-08-27 21:08:16

boncmester vagyok es nekem is ....krid

#125 zámbó rebeka 2012-05-23 10:09:20

ez negyon tetszik én is nagyon szeretnék boncorvos lenni.

#124 Herczeg Mariann 2012-05-19 20:20:51

----most jött el az idő ,hogy nekem is ebbe az irányba fordult az érdeklődésem,( 57 évesen)hiiii '( jó fizikumú, agilis ,egészséges nő vagyok 48ezer nyugdíjjal 40 év munka után )))-ebből megélni??? és a tanfolyamot kifizetni?? -már jeleztek is vissza ,hogy indul a tanfolyam ,csak Bp-en én jobban szeretnék Kecskeméten-vagy-Cegléden ,ha valaki tud ebben segíteni ,köszike bár fel lehet iratkozni egy értesítő emailra ,amit megtettem :-)

#123 Marcsi 2012-04-17 10:26:48

Szégyen gyalázat , hogy egy boncmester csak ennyit keres. A politikusok, meg több milliót! Őket kéne oda állitani boncolni, vagy inkább őket kéne boncoltatni!!!!!

#122 Zoli 2012-02-20 21:10:44

Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy külföldön könnyebben el lehet helyezkedni,mint itthon?Mondjuk Ausztria,vagy Németországra gondolok.Egy tanfolyam előtt állok,de elég tanácstalan vagyok,mert nem kevés pénzbe kerül.Ha nincs munkalehetőség,akkor minek?:( Pedig nagyon szeretném.Köszi a válaszokat.

#121 Zoly 2012-01-23 13:53:32

Egyébként én is Pfof.Dr. Lesznyák Úrnál vizsgáztam,le a kalappal előtte. Nagyon hasznos boncmesteri jegyzete van,ill. volt akkor. 2000-ben vizsgáztam. Esetleg nem tudja valaki hol tudom beszerezni manapság ezt a jegyzetet?

#120 Zoly 2012-01-23 13:48:21

Lákovics kollégának teljesen igaza van.

#119 Zoly 2012-01-23 13:46:13

Én külföldön dolgozom ebben a szakmában,itt mondjuk a holttestek beszállitása is a boncmesterek feladata. (Anatómia) Ezenkivül a Thiel fixációs eljárás,(tartósitás) korróziós preparátumok készitése,plastinálás stb.. Összetettebb,érdekesebb.

#118 kitty 2012-01-19 21:51:49

sziasztok.engem is érdekel,ha valaki tudja,hogy bp-en hol indul ilyen tanfolyam az jelezze.köszi.

#117 ifj. Lákovics Ferenc 2011-08-17 18:36:36

Kedves érdeklődők a szakma iránt!!! Sokan írták ide, hogy mennyire érdeklik őket ez a munkakör. Felhívnám azért a hölgyek figyelmét, hogy ez nem kifejezetten női szakma, hisz gondolják csak végig, hogy itt akár 150kg-i tehetetlen tömeget is mozgatni kell!!! Az igazságügyi boncolás köré is sok kérdés érkezett: nos a kórboncolástól eltérően az igazságügyi boncolás sokkal kiterjedtebb valamint másra irányul, de ezek a szakma szabályai miatt tabu témák a nagy publikum előtt. Én elhiszem, hogy sokaknak ez egy misztikus munka, de tessék csak belegondolni abba, hogy hány embert ismernek köreikből akik ezt a munkát űzik??? Ez sem véletlen!!! Valamint aki kellő fizikai és psyhológiai erőnlét nélkül akarja ezt csinálni az ne is próbálkozzon, mivel itt nem egyszerű túltenni az embernek magán bizonyos eseteken. Csak pár példa: magzat, csecsemő, fiatal, ismerős, barát és netalántán egyedül van az ember akkor akár családtag is. Igaz ezekre nem kötelezhetnek bennünk, de nehéz leszervezni egy ilyen esetet higgyék el. Természetesen akiket ezek után még érdekel ez a szakma szívesen segítek bármilyen kérdésük is van: rassim@vipmail.hu Tisztelettel: Egy második generációs boncmester

#116 csikos arnold 2011-07-14 13:45:48

tokeletesen megertem .

#115 Ferenc 2011-06-20 13:49:16

Kedves Kata! Ezen a szakterületen is az egészségügyi törvények illetve a közalkalmazottakra vonatkozó elöírások a mérvadóak. Ebben a munkakörben szerintem még szerencsésebbnek mondható a munkaidő beosztás, mint az egészségügy más területein. A kórházakban a napi egyműszakos 8-órás munkarend szokott lenni, éjszaka és hétvégén nem szokott munkavégzés lenni. Kivételek természetesen itt is vannak, mint pl.: az igazságügyi,-rendőrségi,-hatósági területeken ahol 24-órás ügyeletek is működnek, amennyiben jóltudom itt ügyeleti beosztás alapján dolgoznak, bizonyos időnként kell ügyeletet vállalniuk. Üdvözlettel: Ferenc.

#114 Kata 2011-06-18 20:16:05

Kedves Ferenc! Engem az érdekelne, hogy ezzel a munkával milyen munkaidő beosztás jár? Nyolcórás munka ez, szabad hétvégékkel, hétköznap estékkel, vagy esetleg hétvégén és éjszakánként is dolgozniuk kell? Nagyon elgondolkodtam ezen a munkán én is, de a rendszertelenséget, és főleg az éjszakázást nem bírom. Köszönöm előre is a válaszát! Kata

#113 Cser Éva 2011-06-03 22:10:57

Engem is nagyon érdekel ez a szakma de sajnos nem találtam egy olyan Okj-s képzést Komárom-Esztergom megyében ill.Győr-Moson-Sopron megyében ami ehhez kell...Vki segitsen?

#112 Szabó 2011-05-24 09:53:52

Sziasztok!Engem is érdekelne ez a szakma!Én azt szeretném megtudni,hogy oké hogy elkezdem tanulni meg minden de mi van akkor ha utána rájövök,hogy nem is tudom ezt csinálni,mert esetleg nem bírom...szóval hogy hogy működik ez??Előtte nem lehet megnézni egy boncolást?Hogy bírnám e vagy sem?Légyszives válaszoljatok!Előre is köszönöm....:)

#111 landenberger lívia 2011-05-02 16:17:39

minden kedves érdeklődövel szeretném közölni,hogy gyakorlatilag negyedévente indul boncmesteri képzés, amelynek feltétele az érettségi és erkölcsi bizonyítvány :)keressétek az oktáv honlapján

#110 maca 2011-04-12 21:58:16

Engem nagyon érdekelne,ez a szakma.Csak nem tudom,hol van lehetőség tanulni.És mennyibe kerül.

#109 asdf 2011-02-17 00:05:55

Köszönöm szépen részletes válaszát!

#108 Ferenc 2011-02-15 12:18:37

Tisztelt érdeklődő Amikor írok mindig elbizonytalanodom, hogy merjek e írni ezekről a dolgokról, hiszen nem ismerem minden esetben a hivatalos álláspontokat és információim sem mindig teljeskörűek, ezért ezeket csakis az egyéni meglátásaim, véleményeim és tapasztalataimnak kell tekinteni. Az elhunytakkal kapcsolatos adminisztráció egy részét a boncmester végzi, de ennek mennyisége és mértéke helyenként változhat. Ami lenni szokott: -a halott adatainak nyilvántartása,- a halottvizsgálati bizonyítvánnyal kapcsolatos ügyek intézése,- a halottal végzett folyamatok dokumentálása,- a hozzátartozókkal kapcsolattartás,- a szállítások dokumentálása,- a hütéssel kapcsolatos idők rögzítése számlázása, a munkához szükséges anyagok exközök rendelése, ügyintézése. Egészségügyi szempontból nézve mindenképpen megterhelő az elhunytak mozgatása, az állva előrenyujtott kézzel való munkavégzés leginkább a gerincoszlopot a kar csontjait izmait izületeit terhelik.Azt pedig, hogy ezt ki hogyan és meddig tudja végezni, nagyban függ az egyéni adottságaitól, teherbírásától, állapotától és még sok hasonló tényezőtől. Üdvözlettel: egy boncmester.

#107 Nagy Zoltán G. 2011-02-12 16:09:40

Üdvözletem! Nekem tetszik ez a munka. Voltam is egy nap boncoláson igazgatói engedéllyel. Ha nem 106 ezer lenne a netto hanem mondjuk 206 ezer, szivesen elvégezném én is a tanfolyamot. Sokat álmodoztam erről a pályáról, de mindenütt zárt ajtók vannak, mondván, túljelentkezés van. Ezért feleslegesnek is tartom, hogy elvégezzem eme szakmát. További szépeket.

#106 kovács istván 2011-02-09 08:06:04

én 7 éve temetkezésnél dolgozok az egyik nagy vágyam hogy boncmester legyek

#105 asdf 2011-02-08 23:12:03

Kedves Ferenc! Érdeklődnék, hogy (bár ez relatív) mennyire sok papírmunka van a boncmesterségben, illetve, hogy hosszútávon mennyire károsítja az ízületeket? Előre is köszönöm válaszát!

#104 adabiel 2010-12-26 15:50:31

Sziasztok! Az átlag ember számára valóban nem lehet könnyű ez a szakma és tényleg fontos, hogy miként fogjuk fel! Tényleg korrekt az a megfogalmazás, hogy ez egy élettelen test, amiből elszállt a lélek! Az őszintét megvallva, nagyon meglepődtem, hogy ennyi érdeklődő van és ahogy kivettem az írásokból, rengeteg fiatal szeretné ezt a hivatást magáévá tudni! Én arra a kérdésre szeretnék választ kaoni, hogy valóban igaz az-az információ, hogy egy-egy boncmester kapcsolatban áll egy-egy temetkezési vállalkozással? Persze nem elítélendő....hisz,mint olvashattuk, elég kevés a fizetésük! Köszönöm! Brigitta

#103 ildikó 2010-12-11 14:28:20

Engem is érdekel ez a szakma pedig nő vagyok.20-évig voltam pénzügyi pályán. de úgy érzem most van itt az ideje , hogy váltsak.Nem bírom a pörgést ami a pénzügyi világban van. Nekem ez túl sok.Már egy ideje ezt érzem.Nekem a másoknak való szeretet és tisztelet adás a fontos, de sajnos kevés ilyen emberi hozzá állással találkozom az utóbbi időben.De sajnos ilyenfajta munkára nőket nem alkalmaznak pláne nem pénzügyi vonalon végzett iskolával./ Én a hallottakat is öltöztetném rendbe tenném a kórházban./ Tudom sok embernek ez nagyon furcsa gondolat.De hát ÉN ez vagyok.

#102 landenberger lívia 2010-12-07 12:40:30

az egyik leghasznosabb foglalkozás, kicsit sem undorító

#101 Supp 2010-12-02 21:08:24

én láttam munka közben, nagyon király :D patológus leszek ^^

#100 sanyi 2010-11-11 11:19:14

nem tom én félek tőle de am eügyi pályán vagyok vagyis nem az hogy félek irtózok

#99 pityu 2010-10-03 21:41:40

Ha az orvosoktól,nővérektől nem iszonyodunk,akkor miért kell a boncmesterektől,vagy/Szlovákiában:boncoló szanitészektől /borzadni,amikor az előzőek is végeztek,végeznek és fognak végezni ilyen munkát.Bár egy szlovákiai városban a boncmester egy nő,aki a fejvesztve a patológiáról kiiszkoló villanyszerelőnek tréfásan az útját állta,aki nem akarta a javítást elvégezni.Undorodott a látványtól.

#98 Karola 2010-08-28 13:29:10

Kedves boncmesterek ! Az lenne a kérdésem, hogy a halottak szaga nem ivódik az ember bőrébe, az évek alatt ? Hogyan oldjátok ezt meg ? Tényleg nehéz elhelyezkedni ? Én az egészségügyben dolgozom, érdekelne ez a szakma, mert szeretnék váltani. Üdvözlettel !

#97 Ferenc 2010-08-23 15:06:44

Tisztelt érdeklődő ! Bár az igazságügyi bonctan területén nincs túlsok tapasztalatom, mert a kórboncolások területén tevékenykedem, azért megpróbálok válaszolni amennyire tőlem telik. A boncmester és az orvos közösen végzik a boncolást, így természetesen teljeskörűen rálátásuk nyílik a boncolás minden részletére. A halál okát mind a két boncolási formánál az ezen a területen dolgozó sza[moderálva]s állapitsa meg felelősséggel. A boncmester ebben a legközvetlenebb segítsége, a tapasztalatai és gyakorlata révén a szava olykor döntő is lehet. A boncmesteri munkához egészségügyi szaktanfolyamot kell elvégezni, az igazságügyi orvosi munkához amennyiben jól tudom, az általános orvosi karra kell jelentkezni, majd elvégzése után az igazságügyi bonctan irányában kell szakosodni és a szakvizsga letétele után lehet igazságügyi területen sza[moderálva]sként boncolásokat végezni. Üdv.: egy boncmester

#96 :) 2010-08-18 15:20:48

tehát nem is az, hogy meghal, hanem például gyilkosságnál?! köszönöm :)

#95 :) 2010-08-18 15:19:23

ferenc!lenne egy kérdésem :) még gimis vagyok, de pár éve nagyon érdekel ez a szakma :) remélem bírnám nap mint nap a hullák látványát, de eddgi nem volt baj :) mindenféleképpen ilyen szakterületen szeretnék dolgozni, ha sikerül külföldön. csak annyi ilyesmi van, pl az igazságügyi orvos vagy a boncmester is, szóval melyik munkában foglalkoznak azzal, amikor valaki meghal, és megállapítják, hogy mi történ pontosan? és ha ilyen szeretnék lenni egyetemen mit kell tanulnom ehhez? előre is kösszi :)

#94 krisztin 2010-08-12 17:50:17

szeretnék én is jelentkezni boncmesteri iskolába de nem tudok hol kell tud valaki segiteni koszonom egésszségőgyi iskolám van

#93 ricsi 2010-07-30 19:34:04

nah már jó régen nem irtam ide, nemtudom, hogy minek akar itt mindenki boncmester lenni... na jó tudom... de kihalásos alapon van csak állás lehetőség...;) és ezt vegyétek figyelembe, ez egy olyan szakképzettség ahol nagyon sok éve túlképzés van de csak a pénzről szól hogy minnél többen fizessenek... nagyon örülök azóta is hogy már végre érettségihez kötik a szakképzettséget;) :P :D néha azon gondolkodok el, hogy hogyan is jött össze az hogy a cél elött mégsem jött nekem anno össze az boncmesteri állás szakképettként, de hát mindennek ugy kell történnie ahogy történik... szokták mondani... acab88@freemail.hu a mail cimem mivel mostanában nem néztem a cikket... nah hej:D:D:D

#92 niki. 2010-07-28 11:32:15

énis boncmester szeretnék lenni :) most kezek egy egészségügyi középiskolát az alapok miatt, utánna jöhet a többi.

#91 Evi 2010-07-16 21:18:44

Köszönöm:)

#90 Angiee 2010-07-10 17:59:04

Evi! Budapesten az OKTÁV indít tanfolyamokat,de mielőtt belefognál nézz körül állás ügyben.

#89 Evi 2010-06-28 22:20:54

Hello! Én nagyon szeretném elvégezni ezt az iskolát,mindig is nagyon érdekelt az anatómia bár még csak 18éves vagyok.Ha valaki tudna segiteni abban hogy melyik városokban van ilyen iskola azt megköszönném:)

#88 Angiee 2010-06-16 19:09:45

Sepi-nek! Halihó! Én elvégeztem a sulit és gyakorlatban is voltam jó pár órát.Mail címem:legszebbmester@freemail.hu Ha tudok segítek meg válaszolatlan kérdéseidre.Üdv Én

#87 Sepi 2010-06-15 12:26:11

Sziasztok! Engem is nagyon érdekel ez a szakma megprobálkozom vele! Már voltam egy boncoláson és lenyűgöző volt! Ha valaki ráérne és mesélne még nekem megköszönném! Rékának is gratulálnék nagyon átfogó és kiváló kérdésekért!

#86 Pcpasi 2010-06-08 15:23:24

Kedves Réka! A jéghegynek is meg van a maga tulajdonsága. A víz alatt sokkal többet rejt önmagából.Ez vonatkozik a temetkezés vámszedőire is.A pénzutáni éhség senkit nem kímél .

#85 réka 2010-06-07 22:38:22

Hihetetlenül büszke vagyok...mint egy anya akinek itt a 2 éves kisgyereke és még mindig vannak aki 2 év után olvassák, tetszik nekik és ide járnak beszélgetni,mert érdekes a téma! Most inkább a TV-s szakma felé kacsintgatok de van még sok más cikkem is, amit a figyelmetekbe ajánlok! Persze köszönet [moderálva]nak,(Ő itt a főnök) :-) ,-aki teret adott,hogy a szárnyaimat bontogassam, de remélem máshol is sikerül majd bizonyítanom!Addig is jó olvasgatást és remélem 2012-ben is lesz még aktív olvasóm! :-))

#84 Pcpasi 2010-05-21 10:41:55

Érdekes a Cikk! Én naponta találkozom munkám során boncmesterekkel. A cikkbe szereplő Úr,tiszta erkölcsű embert ábrázol.A temetkezés üzletbe betöltött szerepük .hát..... na ez is megérne egy cikket.

#83 Erna 2010-05-17 17:48:59

A fiam is elvégezte kemény pénzért a tanfolyamot. Négyesre vizsgázott, s az egy év kemény tanulás után nincs munkahelye. Túlképzésre hivatkoznak?!

#82 Sánel 2010-05-15 12:01:31

Hello mindenkinek! Nekem nagyon tetszik ez a cikk mivel engem is érdekel ez a szakma.Különlegesnek tartom azt,hogy valakinek van ereje,bátorsága nap,mint nap holt embereket felboncolni!

#81 Ferenc 2010-05-12 11:56:33

Kedves Kerka! Bizonyára látogatják mások is az oldalt, én is beszoktam olykor nézni ide. A kérdésedre reagálva: még nem hallotam ingyenes tanfolyam lehetőségről, sőt azt kell, hogy mondjam tetemes költségekre lehet számítani a különböző díjak miatt, nembeszélve a sok rászánt időről. Vannak követelmények és feltételek amelyeknek meg kell felelni. Érdemes elgondolkodni, hogy mi a cél és mennyit jelentene hogyha megismernéd ezt a munkát, és mik a kilátások. Üdv.: egy boncmester.

#80 Nagy Kerka 2010-05-11 15:54:51

Látogatja még valaki ezt az oldalt? Lenne pár kérdésem:)

#79 Nagy Kerka 2010-05-09 19:11:03

Sziasztok!Nagyon tetszik a cikk, és a szakma is érdekelne. Budapesten indul 2010ben iskolarendszerű képzés? (főleg olyan ami nem fizetős..?)

#78 Csernyánszky Tibor 2010-05-08 18:09:30

Érdekelne hol alkalmaznának mint boncsegédet,mert engem is érdekelt mindig e munkakör.Ha esetleg tud valamit kérem hívjon a 0620 2819133!Üdv:Tibor

#77 ladislau aka erdos laszlo 2010-03-31 05:10:48

Nahat??Te Reka engem sok dologgal meglepsz.Erdekes cikk meg az egesz weboldal,a tegnapi dumcsi utan neztem utanna a FB.oldaladnak.Majd szolok mas barataimanak is mindenhonnan,hogy csak nyugodtan olvasgassanak toled.

#76 ifj. Lákovics Ferenc (boncmester) 2010-03-07 21:40:31

Egy kis kieg: Először köszönetet szeretnék ezúton is kérni Prof. Dr. Lesznyák Józseftől, aki a szakma szeretetével megalkotta és szabályozza a mi(boncmesterek) munkánkat! 2004-ben vizygáztam, ha érdekel vkit itt a feltétel: 1.elméleti vizsga 2.gyakorlati vizsga 1. a. Irásos teszt kitöltése Bp-n 1. b. Szóbeli vizsga Kecskeméten 2. a. 300 óra bonctermi gyakorlat 2. b. 80 óra igazságügyi gyakorlat 2. c. gyakorlati vizsga (ennek időpontja általában megegyezik a szóbelijével Kecskeméten) Ha vkit érdekel vmit írjon ide: rassim@vipmail.hu msn messenger

#75 ifj. Lákovics Ferenc (boncmester) 2010-03-07 21:16:42

Érdekes, hogy az ország másik felén dolgozom, és soha nem találkoztam a kollegával, de mintha csak a gondolataimat olvastam volna az interjúban!!!

#74 Angiee 2010-03-06 19:45:44

gertrud! Bocsika,de kis butuska vagy.Vagy éppenséggel ostoba.Ezek szerint az érettségid kamu.Ajánlani tudom,hogy tedd le először és akkor nyugodtan indulhatsz neki a sulinak és akkor talán már bölcsebb leszel és ilyeneket kérdéseket már nem teszel fel. (nem jó reklámozni).Mit gondolsz ezt az oldalt nem olvassa olyan valaki aki ott az Oktávnál melozik?

#73 gertrud 2010-03-05 21:52:45

Hali!Az oktavnál utánanéznek hogy eredeti-e az érettségim?Érdekel ez a szakma.

#72 Ferenc 2010-03-04 12:08:00

Szia Anett! Amikor a boncmesteri vizsgára készültünk, voltak közöttünk szemüvegesek is, és úgyláttam, hogy nem akadályozta őket a munkában. Úgytudom, hogy ebben a szakmában sem kizáró ok ez, mint sok más mumkaterületen sem az. Fontosabb, hogy fizikálisan, szellemileg és egészségileg megfelelő szinten legyél ehez a munkához. Érdemes informálódni, mert úgy láttam, hogy tavajóta változtak a követelmények, főleg elméleti részen. Üdv.: egy boncmester.

#71 Anett 2010-02-28 14:42:17

Sziasztok! Engem is nagyon érdekelne ez a szakma. Olvastam, hogy egészségügyi alkalmassági is kell hozzá. Az mennyire hátrány illetve kizáró ok, ha szemüveges vagyok?

#70 Marci 2010-02-05 11:57:25

Sziasztok, nagyon köszönöm a cikket és a hozzászólásokat! Mostanában kezdett érdekelni a halál és az azután történő dolgok gondolata, és ezért mondta ma reggel a feleségem, hogy legyek boncmester. Nekem ez eddig nem jutott eszembe, de megfogott az ötlet, és rákerestem a neten, és nagyon örülök, hogy tulajdonképp elsőkézből tudtam meg ilyen felemelő dolgokat erről a szép szakmáról, amire tegnap még nem is gondoltam. Kár, hogy ilyen nehéz állást kapni ezen a területen, pedig szívesen kipróbálnám magam ebben is 15 év informatika után. De persze semmi sincs ingyen, ezért is keményen meg kellene küzdeni, s félek, hogy nincs bennem hozzá elég akaraterő. Majd még töröm a fejem rajta. Marci

#69 Keroo 2010-02-04 16:15:38

Sziasztok, Az érdeklődőknek jelezném, hogy az oktav.hu-n meg tudják nézni, hogy milyen előfeltételei vannak a képzésnek, ill. mikor indítanak új csoportot. Üdv.: Én

#68 Ferenc 2010-02-04 15:34:24

Sziasztok A boncmesteri szakképesítés megszerzéséhez (amenyiben nem változtak a feltételek), úgytudom, hogy a 8 általános, a betöltött 18 év, a büntetlen előélet, az orvosi és szakmai alkalmasság elegendő. Boncsegédi státuszok, ahogyan hallottam már nem nagyon vannak a kórházaknak, illetve amig tanulja a tanuló a szakmát a vizsgáig, boncsegédként tevékenykedik a boncmester felügyelete alatt. Amennyiben jóltudom, gyakorlati helyet kell keresni valamelyik kórházban, hogy némi tapasztalatot szerezhess a szakmában, és le tudj vizsgázni. Érdemes felkeresni állásban levő boncmestert, aki tud segíteni és információkat adni. Üdvözlettel: egy boncmester.

#67 paczok zoltán 2010-02-02 10:52:53

én szeretnék bonc segéd lenni csak nem tudom hogy kell e hozzá valamilyen szakma!!!!

#66 Csipetke009 2010-02-01 14:22:24

Üdv mindenkinek! Én is arra lennék kíváncsi, hogy boncsegéd hogyan lehet vkiből? Feltétele a szakmának? én most készülök egy boncmesteri okj képzést csinálni. De ha nem elég önmagában az okj képzés, hogyan lehettek boncsegéd? köszönöm!

#65 zsolt 2010-01-22 18:35:34

kedves B.né Ezek a felvételek a Fehérgyarmati kórház patológiai osztályán készültek.ismerem a boncmestert aki egy nagyon rendes ember és tiszteli a halottakat, és együtt tud érezni a hozzátartozókkal

#64 Ferenc 2010-01-21 14:45:24

Tisztelt Zoltán! Magam is a boncmesteri szakmában dolgozom egy ideje, és megértem a felháborodását, hogyha valóban ilyen képességű és hozzáállású kollégával találkozott. Úgygondolom, hogy ez csakis az ő hibája és felelőssége, hogy ilyen képet alakított ki önben a boncmesterekről. Ez alapján semmiképpen nem itélhető meg és el, a többi boncmester aki esetleg tisztességgel és becsülettel végzi a munkáját. Az viszont már az ön felelőssége, hogyha másokról olyan negatívumokat állít vagy ír, amelyekről nem győződött meg. Úgygondolom, hogy akiknek egésznap az elhunytakkal és a gyásztól megtört élőkkel kell foglalkozniuk, azoknak nagyon is kompletteknek kell lenniük, úgy fizikálisan mint pszichikailag. A megfelelő adottságok, mint pl.: türelem, segítőkészség, inteligencia, megértés, alázat nélkül csak az anyagi szempontok miatt végezni ezt a munkát nem szabad, mert igénytelenné válik az ember a munkájában, és ez meg is látszik. A hálapénz valóban nem tilos az egészségügyben, de mennyivel másabb érzéseket kelt az emberekben amikor ezt kiérdemelten, elismerésként adják, nem pedig kikövetelve és elvárva. Üdv.: egy boncmester.

#63 Angiee 2010-01-12 17:46:46

"kedves" Nagy Zoltán.Szeretnék reagálni röviden hozzászólásodhoz.A boncmesterek is normális emberek.Semmivel sem különbek mint mások.Én is tanultam ezt a szakmát és a tanáraim igenis sokat tanult emberek.Itt már megbukott a nem komplett jelződ.Nem értem,hogy miért vagy ilyen negatív véleménnyel.És még valami ami bántja szememet.Azok a "hullák" szerintem nem hullák hanem halottak,és valakinek az anyukája,apukája mamája és papája volt.Tehát a szerettei voltak valakinek.Ez az én véleményem és én mindig így kezdtem a munkának.Ennek a tudatában.Élvezi a munkáját?Ezt honnan veszed?Tisztelettel és méltósággal teszi mindezt.A jattot elvárta?Ez az egészségügyben elfogadott.Üdv Angiee

#62 Nagy Zoltán 2010-01-09 02:38:12

Szerintem nem normális ember az aki egész nap hullák között van.És még élvezi is a munkáját.Sajnos én már találkoztam boncmesterel nem tartottam kompletnek.De a jatot elvárta.

#61 Julika 2009-12-01 09:13:13

[moderálva]

#60 Lara 2009-11-27 18:58:23

Én is bonc mester szeretnék lenni valaki segítsen hol tudnák magamnak iskolát?????

#59 Zsófi 2009-10-27 19:13:34

Üdvözlet mindenkinek! Útbaigazítást kérnék: a cikkben írtak szerint az OKJ-s tanfolyam elött boncsegédkedni kell. Erről bővebb információt (hol, mikor, kitől, mennyiért) szeretnék kérni. Köszönöm!(orloci.zsofia@citromail.hu)

#58 Ferenc 2009-10-20 11:53:20

Tisztelt boncmester kollégák és ebben a témában érdekeltek! Úgylátom, hogy kicsit alábbhagyott az íráskedv a falon, vagy talán nem történt a falat olvasókkal olyan észrevétel ami írásra késztette volna őket. Bátorkodom megtörni a csendet és felhívni a figyelmeteket a szakmával kapcsolatos rendezvényre, továbbképzésre. A 9. OBAT. országos boncmesteri és asszisztensi találkozó a szokásostól eltérő időpontban november 06-07-én lesz Berettyóújfalun. Érdekesnek igérkező témákkal, előadásokkal,programokkal készülnek, amint azt olvastam a program füzetben. Remélem, hogy idén is tudunk majd hasznos információkkal és tapasztalatokkal gazdagodni e szinvonalas rendezvényen. Üdvözlettel: egy boncmester.

#57 István 2009-09-26 12:00:18

Sziasztok. Mindenkiből lehet boncmester csak bírni kell lelkileg!Gyenge ember beleroppan.Mert benne van a pakliban,h egyszer jön egy rokon,ismerös,szülő és ha csak te vagy a pathologián egyedül bizony meg kell csinálni amit mondanak.Én is boncmester vagyok,tanitottam már nőt és férfit is,nincs különbség köztük.Csak birni kell.Lelkileg!

#56 Rábert 2009-09-23 15:12:43

Ezt a munkát kizárolag(jól)csak egy egyszerü ember végezheti...Nem alkalmas erre olyan személy, aki filozófiára hajlamos, merengő etc...Elsősorban valódi nyugodt léleknek való! Különben jönnek a rossz álmok,őrület etc...Ne felejtsétek el nap mint nap valódi horror a munka!!!

#55 Ferenc 2009-09-12 00:08:29

Szia Kirja! Szerintem az jelenti a legkevesebb gondot,hogy lány vagy.Az lényegesebb,hogy megvannak e azok az adottságaid amelyek szükségesek ehhez a munka végzéséhez.Bár hosszabbtávon szerintem több hátrányos tényező érheti a hőlgyeket mint a férfiakat ezen a pályán,de ez nagyban függ attól is,hogy hogyan tudod össze egyeztetni a magánéleteddel ezt a munkát,megvan e hozzá a megfelelő háttered.Ismerek egy-két hölgyet akik szerintem nagyon jó boncmesterek,jómagam is egy hölgytől tanultam boncolni.Érdemes felkeresni személyesen is egy tapasztalt boncmestert aki korrekten tájékoztat. Üdv.egy boncmester.

#54 Kirja 2009-09-11 13:29:01

én is boncmester szeretnék lenni csak nem tudom h az jelent e gondot h lány vagyok

#53 Laci 2009-09-09 00:25:36

Szerintem is érdekes munka.Tisztelem a boncmestereket,patológusokat.Bár véleményem szerint:nem 106000 ft nettó fizetést kellene kapni ezért a felelőség teljes és nem egy hétköznapi munkáért.Kiváncsi lennék a havi jutatásokra melyeket egy boncmester a kórházaktól kap.Szerintem az sem valami egett verő összeg.Dehát ez van!Sajnos ebben az országban senkit sem fizetnek meg.

#52 Ferenc 2009-08-31 14:46:01

Kedves Imre! Örülök, hogy egyetértesz velem, jó látni, hogy vannak itt hasonlóan gondolkodó emberek is. Szép és értékes gondolatok amiket írtál, kivánom, hogy sikerüljön is megvalósítani ezeket ahogyan azt szeretnéd. Egy-két gondolattal reagálnék írásodra, amelyel remélem nem okozok csalódást és nem lesz bántó a számodra. Szerintem a halállal íly módon nem tudsz majd „farkasszemet nézni” mert csak a saját halálközeli élményeid alapján juthatsz ilyen tapasztalatokhoz. Igy csak a lélektől és már a haláltól is hátrahagyott testtel, mondhatnám romlando anyaggal találkozol, amelyel kötelességeid vannak. Mégis azért kezeljük e testet tisztelettel és kegyelettel (már aki így teszi) mert évtizedeken át egy embertársunk élt benne, és az ő eltávozott személyének és emlékének adózunk ezzel. A hozzátartozókkal szerintem nem is tudunk és talán nem is kell mélyen eggyüttérezni mert ez nem a mi gyászunk, nem szabad ilyen érzelmi terheket étvennünk mert ez kihathat a magánéletünkre is, mi a munkánkat végezzük. Úgy gondolom, hogy a hozzátartozóknak leginkább a maximális segítségünkre van szükségük, amit sok-sok türelemmel megértéssel és alázattal és tettekkel érhetünk el. Üdv. Egy boncmester.

#51 Angiee 2009-08-28 08:44:42

Imre!Szeretném felvenni veled a kapcsolatot,megköszönném ha mail címet iwiw elérhetöséget közölnél velem(persze ha nem gond). Fáradozásodat előre is köszönöm.angiee.75@hotmail.com

#50 Imre 2009-08-25 16:55:43

Tisztelt Ferenc! Szerintem teljes mértékben igaz amiket elmondtál csak erkölcsileg tiszta jellemű céltudatos erős akaratú és jó kommunikációs készséggel megáldott ember lehet igazán jó boncmester.Én is ez szeretnék majd lenni az anatómia szeretete és a halál megszokása motivál bevallom félek a haláltól ezért szeretnék vele farkas szemet nézni!A hozzátartozókkal teljes mértékben maximálisan együttérezni és felkészíteni elhunyt szerettüket utolsó útjukra! tisztelettel :Imre egy leendő boncmester

#49 Ferenc 2009-07-29 15:43:37

Kedves Stázi! Valóban jó, hogy ezt sikerült elérnem örülök is neki, mert ez egy próbatétel is volt számomra, ugyanis az ismeretségi körömben mindenki megpróbált lebeszélni erről, meghát ugysem fog ez menni neked mondták, tehát egyszerűen leírtak.A szakmabeliektől érdeklődvén hasonló jókkal biztattak, tisztelet az egy-két kivételnek. Sokszor elbizonytalanodtam a már-már lehetetlennek tűnő feladat előtt, de azért mindig megmaradt bennem a pozitív hozzáállás egy nagyadag akarat és türelem, így sikerült elérni a célom. Téged viszont azzal vigasztalnálak, hogy te még időben el tudod kezdeni, sok tapasztalatot és gyakorlatot tudhatsz majd magadénak. Biztosan tudsz majd olyan időkben is dolgozni amikor az egészségügy méltó helyére kerül az országunkban és ez a szakma is megfelelő elismerést és megbecsülést kap majd. A tanfolyamhoz sok sikert és kitartást kivánok neked. Szeptembertől úgynézki, hogy hozzám is járnak majd tanulni, ketten is megkerestek ez ügyben, remélem komolyan is gondolják majd. Üdvözlettel: egy boncmester.

#48 stazi 2009-07-19 09:37:11

Milyen jó Neked Ferenc,hogy már kiírhatod az üzeneted végére hogy: "egy Boncmester" .pfff...nekem még kell egy pár év mire odaírhatom az írásaim végére....:D amúgy megfogadom a tanácsod és magánúton fogom elvégezni ezt a szakmát(az ETI-nél)Üdvözlettel: egy boncpalánta

#47 Ferenc 2009-06-29 11:57:02

Szia Ricsi! Sok igazság van írásaidban és sokakat érintenek ezek a problémák ezzel a szakmával kapcsolatban. Jómagam is szinte csak a véletlenek sorozatának köszönhetem, hogy eltudtam indulni ezen a pályán, és sikerült állásba kerülnöm. Hogyha valakit igazán érdekel ez a pálya, annak sajnos években kell gondolkodnia, lehet, hogy reménytelennek látszik de nem lehetetlen. Fontos a pozitív hozzáálás, a kitartás és érdemes figyelemmel kisérni és méginkább részt venni a boncmesteri fórumokon és továbbképzéseken. Itt nem csak hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatsz, hanem fontos információkat kaphatsz és nemutolsó sorban szakmailag is fejlődhetsz. Érdemes beszélgetni, tapasztalatot gyüjteni az erre hajlandó kollégáktól. Szerintem érdemes lenne időnként találkozni és megismerkedni a hasonló érdeklődésű és célú embereknek, mert sohasem lehet tudni, hogy ki hová kerül és hogyan tud segíteni a másik embernek. Szivesen veszem, hogyha írtok észrevételeitekről, tapasztalataitokról, hogyha úgygondoljátok a falon kívül is. Ferencmajor@freemail.hu Üdvözlettel: egy boncmester.

#46 Juci 2009-06-27 11:48:16

Szia Vivi!! Igaz nem ismerlek,de valsószínű,hogy találkozni fogunk az Októberi vizsgán(feltéve,ha akkor jössz)!Amúgy nagyon jó dolog,hogy ennyire érdekli az embereket ez az érdekes szakma és nem ledegradálják!Amúgy volt olyen,hogy még kezet sem akartak velem fogni,mondván ne érjek ilyen kézzel hozzájuk!!:S

#45 ricsi 2009-06-06 08:57:53

az előző hozzászólásomat kiegészíteném, hogy már nem is nagyon törekszem elhelyezkedni a szakmában, melyért anno annyira dobogott a szívem... ricsi

#44 ricsi 2009-06-06 08:54:12

Sziasztok Mint eü szakdolgozó egy eléggé nagy városban szép kis hazámban, elvégeztem a boncmester szakképesítést, mert érdekelt az egész és álláslehetőség is anno felvillant, de elhelyezkedni nem tudtam ez van... Most láttam, hogy végre érettségihez kötött lett, hogy vki elvégezhesse;) Szerintem ebben az igen nemes és szép pályában nagyon sok olyan alul iskolázott erkölcstelen felfogású "szakember" dolgozik, akiknek semmi keresni valója nem lenne benne... Jó persze a "belefásulásra" is lehetne fogni...:P Helyet kéne adni a fiataloknak is akik talán nagyobb tiszteletet és szeretetet tudnának belevinni... Volt csoport társaim közül majdnem mindenkinek ez a véleménye... Persze szinte senki sem tudott elhelyezkedni benne...Ha bárkit is megbántottam ezzel ez van...;) :P ha vkinek van hozzászólása nyugodtan megteheti az acab88@freemail.hu címre :P

#43 Vivi 2009-05-13 14:12:02

Sziasztok!23 éves lány vagyok és most fogok ősszel menni a boncmesteri tanfolyamra.Kicsi korom ota érdekel az anatomia.Már nagyon várom.Szerintem aki erre a pályára vágyik az ne habozzon,jelentkezzen!Én az oktav tol megyek. Mindenkinek sok sikert!

#42 Angiee 2009-05-12 20:03:31

Ágikaaa! Emil címem :angiee.75@hotmail.com.

#41 ribizli 2009-05-08 18:53:18

Gratulálok ! Én ismerem személyesen a beszélgetés alanyát, és állithatom,hogy jó fej. Vicces, aranyos, és jól végzi a dolgát.Csak igy tovább.

#40 Bognár János 2009-05-01 15:40:31

Jó napot kívánok nekem is nagyon tetszik ez a hívatás.Ön egy karakteres ember így kell viselkedni az emberi hullával. Igen meg kell adni a vég tiszteletet,és ön nagyon jól gondolkodik.Tisztelettel:Bognár János.Én is szeretnék boncmester lenni,de már nem sok reményem van hozzá. Még egyszer üdv önnek.

#39 Ágikaaa 2009-04-28 16:31:39

Kedves Angiee! én is erre a szakmára készülök.Rengeteg kérdésem lenne, mert én ezt tényleg komolyan gondolom.Kíváncsi lennék a tapasztalataidra és hogy milyen is ez a tanfolyam. Örülnék ha írnál:) megadom az email címem: kaktusz91@freemail.hu tényleg nagyon örülnék ha írnál:)

#38 kjg 2009-04-28 16:23:49

rge

#37 Maglódi Andrea 2009-04-07 21:40:41

Én is szivesen dolgoznék ott.

#36 Angiee 2009-04-03 10:58:24

Kedves Ferenc!Na végre valaki kioktatja azokat az embereket akik csak ha +hallják boncmester szót máris elkezd kattogni az agyuk.Való igaz,hogy ezt könyvből nem lehet megtanulni nekem is ezt mondta a tanárom,ezt csak az asztalnál lehet és tényleg csakis a sok sok gyakorlattal.Én is tapasztalom,hogy más a könyvet a kezembe venni és elképzelni 1 szív felépítését és már akkor mikor az elhunyt szerve a kezemben tartom.Üdv egy tanuló

#35 petya00 2009-03-31 19:05:38

Nagyon jó a cikk! A boncmesterek pedig mind egytől egyig kiváló emberek! Szintén temetkezési cégnél dolgozom van kapcsolatom velük és tényleg jó vidám emberek akiknek nagyon magas szakmai felkészültségük és tudásuk van! Le a kalappal előttük!

#34 Ferenc 2009-03-25 23:45:49

Kedves peti nemakarlak kioktatni csak, hogy tisztán láss; nem a boncmester állapítsa meg a halál okát hanem a patológus állapítsa meg mint sza[moderálva]s és készíti el a boncolási jegyzőkönyvet és válalja érte a felelőséget. Ebben a munkában a boncmester a legfőbb segítsége és sok esetben dőntő is lehet a szava.Mivel ő látja elősször és összefüggéseiben a dolgokat,az orvos is sokszor az ő észrevételeire hagyatkozik.Ehhez természetesen jó munkakapcsolat és megbízhatóság kell.Egyéves tanfolyammal nem lehet megtanulni ezt a szakmát,legfeljebb a szervek kivételét.Mivel ez egy gyakorlatias munka így csinálni kell csak így lessz gyakorlat és tapasztalat, ehhez pedig hosszú évek kellenek,hogy tényleg megtudd állapítani a halálokot. A boncmester fő feladata a sectiók elvégzése,de talán a munkaideje nagyobbik része sokszor mégis a különböző adminisztratív,kegyeleti,kapcsolattartási,fertőtlenítési és takarítási feladatokkal telik el. Üdvözlettel: egy boncmester.

#33 Angiee 2009-03-23 20:25:42

Miért beszéltek hulláról?Miért nem mondjátok inkább halott?Az az ember éltében valakinek a fia,lánya,gyermeke,édesanyja volt.Nektek sem úgy nyilatkozik a boncmester,hogy a hullátok hanem az halott hozzátartozótok.Ne legyetek közönségesek.Üdv egy boncmester tanuló(Angiee)

#32 peti 2009-03-21 18:27:42

Érdekes, hogy egyéves tanfolyammal meg lehet tanulni ezt a szakmát? Egy éves iskola után meg tudja valaki állapítani, hogy mibe halt meg valaki? Amúgy én is csinálnám szívesen, csak kevés a fizetés. Igaz tűzoltóként se keresek többet, hullát meg itt is látok ritkán.

#31 annamaria 2009-03-12 20:12:58

Gratulálok a cikhez nagyon jólett!!!Botpaládrol.

#30 Lia 2009-03-10 11:37:38

Sziasztok! Nagyon jó a cikk, nagyon jók a kérdések. Én is egészségügyis vagyok, de más területen dolgozom. Korábban én is szerettem volna elvégezni ezt a szakmát, de a szüleim anno nem helyeselték és hogy ne szégyenítsem őket, mondták. Most,hogy már önálló életet élek, igenis elvégzem, mert azóta is vonz és az anatómia miatt!

#29 Dia 2009-03-05 17:35:06

Kedves Boncmester S ! Egy évig sikerült nem találkozni... Abban a kórházban dolgoztam azon a bizonyos wellnes részlegen ahol mindíg csend van. Örömmel olvastam a cikket, További jó munkát S! B-né!!!!! Kérem nézze meg hogy hol van a szülőfalu... KÖLCSE... és akkor mindjárt kiderül hogy hol is van az a bizonyos kórház...

#28 Kovács Edina Viktória 2009-03-04 20:26:49

NAGYON SZERETNÉK MEGISMERKEDNI EZZEL A KÓRBONCNOKKAL MERT - BÁR NINCS MEG- FELELŐ VÉGZETTSÉGEM HOZZÁ - DE MINDIG IS VONZOTT EZ A SZAKMA. JELENLEG EGY TEMETKEZÉSI VÁLLALATNÁL DOLGOZOM AHOL NAP MINT NAP ÉRINTKEZEM HULLÁKKAL. KÉREM KERESSEN FEL TISZTELETTEL KOVÁCS EDINA VIKTÓRIA DUNAFÖLDVÁRRÓL

#27 Angiee 2009-03-01 19:06:19

2008 augusztus 24., vasárnap 15:30 B.-né ime a cikk dátuma.Nem hiszem,h választ fog kapni feltett kérdésére,mivel nem nagyon szeretik "reklámozni" a kórházak a pathólogia részleget.Személyesen tapasztaltam,h több hónapos papirmunka elözte meg az én gyakorlatomat és szinte lekádereztek teljes mértékbe,h ki vagyok mi vagyok.És még amikor az iskolám leigazolt,h én boncmester tanuló vagyok még akor sem engedtek le az osztályra.Már teljesen misztikusnak éreztem(megjegyzem tévedtem nem az)csak ott vannak olyan dolgok amik nem tartoznak kivülállókra.Azért felcsigázta az érdeklödésemet,h mi:.Talán csak egy félreértés az,amit láttam.Örülnék ha megosztaná vlem akár itt,akár az angiee.75@hotmail.com emil cimre.Várom válaszát és köszönöm levelét elöre is.Üdvözlettel Angiee

#26 Angiee 2009-03-01 18:40:51

stazi!Bocsika,h most de reagálok irásodhoz.A beszélgetésbe persze,h benne vok!Söt még örülök is neki,h rám találtál.Iwiwen is fenn vok,és te?Hol és meddig vagy még tanuló?De tudod mit?Bövebben irok az emil cimedre.Puszka és üdv:én

#25 stazi 2009-02-20 14:48:06

Kedves Angiee!Szintén lány vagyok:)Olvastam a cikkedet.Én is boncmester szeretnék lenni,ahogy azt az előző cikkemben írtam már.Nagyon szeretek boncolni,meglelem benne az örömömet.De sajnos a szüleim nem akarnak erre a pályára engedni:(Jó lenne egy olyan emberrel beszélni erről aki szintén benne van ezekben ,mert senki sem ért meg igazán:(Ha tudnál segíteni vagy beszélgetni velem annak nagyon örülnék!Megadom az e-mail címemet,kérlek bátran írj!:stazi18@gmail.com

#24 B.né 2009-02-20 13:43:40

Érdekelne melyik kórházban készültek a felvételek és mikor,tisztelettel várom valaki válaszát.Talán csak egy félreértés az,amit láttam. Köszönöm ha segítenek!

#23 Angiee 2009-02-20 11:49:40

Lenyügözött a cikk és teljesen pozitív hozzá állású a kolega.Azért irtam,h kolega mivel ha szeptemberben levizsgázok akkor majd én is az orvostudomány ezen a területén fogok szorgoskodni.Semmi olyan dolgot én nem láttam ami borzalmas lenni.Hidjétek el,hogy a horror filmekben több a vér mint lenn az osztályon.Amikor első nap én is lementem a proszira felkészültem,h hányni fogok és rosszul leszek,de valójában semi szag nem volt és ezt garantálom nektek,h igaz.A látvány meg csak annyi,h nem kivülről(is)lehetet látni a testet hanem belülről is.Jó a vérkeringés nélküli test tényleg más szinű,de szerintem evvel mindenki tisztába van.Nekem tetszik.Ja és csajszi vagyok.És nem igaz,h a pasik munkája ez.Náluk a suliba 28csaj van és volt 3 pasi,de már kiléptek.Hogy miért azt nem tudom.Puszka nektek.

#22 Stázi 2009-02-03 19:55:52

"Mi isten' csodája az a' kórboncztan? F. A kórboncztan azon felette nevezetes és nemorvosokat is különösen érdeklő tudomány,melly egy részt az orvosi gyakorlatnak ellenőre(contrangense), más részt pedig vezérlő szövétneke, s ez okból nincsen is ócsárlója a' kórboncztannak, kivevén egykét ítéletrokkant's kiégett vulkánhoz hasonló salabakterka ügyfelet ki hírét nem hallá eddig a' kórboncztannak, noha már 44-évtől tanítatik Párizsban,15-évtől Bécsben-és mostanság 1 1/5 évtől Pesten." Arányi Lajos Kedves Boncmesterek!Pályaválasztás előtt állok,ha valaki tudna segíteni ebben a szakmában kérem írjon nekem.

#21 Major Ferenc 2008-12-10 11:42:43

Sziasztok! Én is elvégeztem a boncmesterit mert nagyon érdekelt,már két éve benne is dolgozom mert megtetszett a szakma.Úgygondolom,hogy mindenkinek akit érdekel meg kell adni a lehetőséget és a korrekt tájékoztatást,hogy megismerje ezt a munkát,természetesen akiben megvan hozzá a megfelelő komolyság, alázat, inteligencia és az elhunytak iránti tisztelet. tisztelettel: egy boncmester.

#20 Zsuzsaaa 2008-11-20 19:47:41

Sziasztok! én azt szeretném kérdezni el e kérhetém az ur e-mail cimét mert szeretnék érdeklodni a szakma felol ugyanis én is ez szeretník lenni bármennyire is fura kérem segicsetek

#19 Trevor 2008-11-13 23:55:22

Engem érdekelne ez a szakma, de most rendszergazdának tanulok, azt valamivel jobban megfizetik. :(

#18 Réka 2008-11-13 13:49:08

Kedves olvasók!Rengeteg levelet kaptam,hogy hol lehet elvégezni ezt a tanfolyamot!Néhány hasznos cím,ahol információt kaphattok! Üdvözlettel: Réka [moderálva]

#17 Réka 2008-08-31 21:02:38

Nagyon köszönöm!

#16 re 2008-08-29 23:42:18

rekaerdos@citromail.hu Az email címe!

#15 Réka 2008-08-29 22:29:43

Véletlenül találtam rá a cikkre...Szerintem nagyon jó. Sajnos, sehogy sem tudok üzenetet írni Erdős Réka Ildikónak, kérem segítsen valaki. (ha a nevére klikkelek, nem jön be semmi)Köszönöm!

#14 babföldi 2008-08-28 15:04:55

Jo kérdések, jó válaszok... csak sajnos állás lehetőség nincs ezen a területen...

#13 Porkoláb Sándor 2008-08-26 21:08:45

Jó kérdések, jó válaszok és nagyából a cikkból minden kérdésre választ kaptam, ami ezzel a szakmával valaha felmerült bennem

#12 Szamosháti Miklós 2008-08-26 17:32:17

Ha boncmester hal meg,őt ki boncolja fel?Javaslom a szerzőnek,hogy a második körben készítsen riportot egy olyan emberrel is,aki a hallottat levágja a gerendáról,kihalássza a vízből,kikotorja a koromból,kiflexeli az autóból. A tűzoltókra gondolok.

#11 Nicky 2008-08-26 15:13:06

Mikor kicsi voltam, vonzottak ezek a dolgok. Ahogy felnőttem és egyre több horrort nézek, lemondtam erről a szakmáról.

#10 Barbi 2008-08-25 21:49:08

Ezért a munkáért nagyon kevés a fizetése. A lelkiismeretesen végzett munka emellett még többet is megér. Jó lenne, ha illetékesek is olvasnák, és fizetésemelést adna ennek a bátor, lojális, embernek. További türelmet, egészséget kívánok a munkájához. A cikk írójának is gratulálok!

#9 edina 2008-08-25 20:16:28

Csak sajnos ez sincs meg fizetve pedig nem sokan választanánk ezt a szakmát...itt nincs hála pénz.

#8 cinege 2008-08-25 14:47:50

Jó , hogy vannak emberek akik szeretnek ebben dolgozni és nem a perverzió vezeti őket hanem az anatómia szeretete!

#7 Viki 2008-08-25 14:21:30

Érdekes téma!Én biztos nem dolgoznék itt!Nagyon félek az ilyeneketől!Van ki hozzá szokott már de ez nem az én műfajom!Gratulálok Rékának!És jó cikk!De ha itt dolgoznék akkor ha pl hozzátartozó lenne akkor én inkább mást kérnék meg mert mikor temetés van akkor én is nagyon sírok és nagyon szomorú vagyok!De gondolom ez mindenkivel így van!De a képek a legérdekesebbek!Mindenkinek megmutatom!!

#6 szaby 2008-08-25 12:45:19

Nagyon kemény habár nem dolgoznék ott!! inkább halára dolgozom magam mint ilyen szakmát válaszak!!

#5 Pillangó 2008-08-25 12:29:16

Engem teljesen lenyügőzött! Tényleg jó szemszögből közeliti meg a szakmáját! Minden elismerésem nekik. Kiváló cikk! Gratulálok!

#4 Barti 2008-08-24 23:18:54

Húúúú! Én biztos nem bírnám ki de,hát ezt is el kell végezni valakinek!!!

#3 Boci Úr 2008-08-24 22:48:17

Nagyon jó cikk! Gratulálok! :)

#2 hm 2008-08-24 22:08:14

Ez egy különleges munka,jók voltak a kérdések,érdekes a téma választásod elég sok színü egyéniség vagy.Most ez jól sikerült!

#1 ági 2008-08-24 15:46:49

Gratulálok Réka egy nagyon jól sikerült interjú.Az emberek előtt feltártál egy ismeretlen világot.Sajnos ez is az élet velejárója,de jó tudni,hogy egy végtelenül rendes ember végzi a munkáját!

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.