Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 augusztus 21., hétfő. Sámuel napja van

Keresés

2017. aug.

HKSzCSPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

IDM, az Intelligens Tánczene

bulváros.hu

2010 február 21., vasárnap 12:20

z IDM, vagy teljes nevén Intelligens Tánczene (Dance Music) az elektronikus zene egyik legbecsesebb alfaja, melynek mondanivalója, tartalma és művészi értéke magasan a többi fölé emeli azt. A 90-es évek elején a techno egyik stílusaként terjedt el, de csak 1993-ban, az első IDM körlevél megjelenésével kapott nagyobb hangsúlyt.

A techno energikus, kemény hangzású és erősen táncparkett-központú. Ezzel ellentétben az Intelligens Dance zene inkább elgondolkodtat, otthon hallgatható, az agyat veszi célba, dallamos, művészi, improvizatív, kicsit lassabb, nem annyira agresszív, és inkább a megértő zenehallgatást helyezi előtérbe.

Az első IDM válogatás lemez az angol Warp Records kiadónál jelent meg Artificial Intelligence néven 1992-ben, ezt követte folytatásként az Artificial Intelligence II 1994-ben. 2009-ben adtak ki egy kétlemezes válogatás lemezt Warp20 néven, amelynek megjelenése az 1989-ben alapított kiadó 20 éves fennállását is hivatott volt megünnepelni. A Warp az Intelligens Dance tekintetében a legnevesebb lemezkiadó cég, ahol a műfaj legnagyobb nevei készítik lemezeiket a mai napig is.

Az előadók közül a legismertebb, és a legjobban megbecsült előadó Richard D. James, művésznevén Aphex Twin, aki 1971. augusztus 18-án született Limerick-ben (Írország), és a Cornwall megyebeli Lanner faluban (Anglia) nőtt fel. Az IDM mellett techno, drum & bass és ambient zenéket is készít, ezért stílusa rendkívül kevert és összetett. Ő az egyik alapító személyisége a műfajnak, és a kezdetekben a legnagyobb hatást gyakorolta arra.

A többi szintén neves előadó, akik Aphex Twin-nel egyetemben nagyon sok zenei anyagot komponáltak már meg, egymással együttműködve is hoztak létre műveket, egész lemezeket, sőt, számos remixet készítettek egymás munkáiból. A legnagyobb IDM zenészek között meg kell még említenünk az olyan neveket, mint az Autechre, Squarepusher, Plaid (korábban: The Black Dog), Boards of Canada, Funkstörung, Sun Electric, Mouse on Mars, Casino Versus Japan, Ken Ishii, Kid 606, Venetarian Snares, Proem, Tigrics vagy az Atom Heart.

Aki unja már a pop zenét, vagy a mainstream elektronikus zenét, érdemes megismernie az IDM-et, és csukott szemmel elkalandozni annak nagyszerű hangzásvilágában. Jó zenehallgatást mindenkinek!

Címkék: drum, techno, lassú, zenehallgatás, agresszív, hangsúly, improvizatív, művészi, dallam, zene, elektronikus, tánczene, intelligens, IDM, bass

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.