Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 szeptember 25., hétfő. Eufrozina napja van

Keresés

2017. szept.

HKSzCSPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Vegyszer nélkül a penész ellen

bulváros

2009 március 17., kedd 08:00

Teljesen mindegy, hogy új építésű vagy több éve álló házban lakunk-e, a penész így is, úgy is megtelepedhet a konyha bal felső sarkában vagy a szekrény mögött.

Csaknem elkerülhetetlen, hogy saját lakásunkban is találkozzunk a penészedéssel. Néhány egyszerű tanács megfogadásával viszont száműzhetjük a fekete foltokat otthonunkból.

Mindenki ismeri a penésztelenítő vegyszereket. Fújunk néhányat a a kezelendő felületre, várjunk pár percet, aztán töröljük tisztára egy nedves ronggyal és meg is szabadultunk a penésztől. Vagyis ezt hihetnénk, pedig a penész spórái a levegőben szállnak, és ez ellen nem tehetünk semmit. Ám az ellen, hogy megtelepedjenek a lakásunkban annál többet. Mint általában, itt sem elég a tüneti kezelés, a probléma mélyére hatolva, a penészesedés okait kell megszüntetni, hogy végleg leszámolhassunk vele.

Penész kialakulásához elsősorban magas páratartalomra van szükség. Ezért elsősorban a konyha és a fürdő a tartozik a legveszélyeztetettebb helyiségek közé. Mindennap főzünk, mosogatunk, fürdünk vagy zuhanyzunk. Ezzel önmagában nincs is semmi baj, viszont a mai, korszerű építési technológia, a közel hermetikusan záró ablakok és ajtók számlájára írható, hogy az így levegőbe kerülő pára képtelen kijutni a lakásunkból, a külső és belső hőmérséklet közötti különbség hatására pedig lecsapódhat a falakon.

Mit tehetünk, ha szeretnénk elkerülni a penész megtelepedését? A legfontosabb, hogy állítsuk vissza lakásunk természetes szellőzését. A műanyag, beltéri festékek többsége meggátolja a falak légzését, és kiváló terepet nyújt a páralecsapódásnak. Érdemes lehet inkább nagyszüleink módszerét követve kimeszelni a szobáinkat. Megoldást nyújthat az is, ha reggel, mikor a család összes tagja dolgozni vagy iskolába megy, nem vesszük le a fűtést 20 fok alá, így a falak nem hűlnek ki, és a pára sem fog lecsapódni. A legegyszerűbb mégis az, ha naponta többször is szellőztetünk, így a pára elhagyhatja a lakásunkat, és közben a külső és a belső hőmérséklet is összhangba kerül.

Címkék: penész, vegyszer, lakás, mi otthonunk

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (3)

#3 Péter 2011-01-17 22:10:11

Persze a magas páratartalmat kerülni kell, de ha mégis penészedik valami, akkor szerintem nagyon jó módszer az ózonos penészmentesítés, nekünk nagyon bevált. A penész levegőben lévő spórái ellen ellen is hatékony.

#2 Feri 2010-09-08 12:23:54

Én itt olvastam sok hasznos dolgot a penészről, most már értem, hogy eddig mit csináltunk rosszul. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg. [moderálva]

#1 Kitti 2010-01-03 18:39:38

Mi is a régi nagyszülő módszerekkel meszeltünk ki és még is penészesedik a fal 20 fok alá nem engedtük kihűlni a lakást,és amikor nem voltunk itthon szellőztettünk is.Mindent megtettünk,de hasztalan.Lehet még valamit tenni tud valaki más ötletet adni?

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.