Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 július 26., szerda. Anna, Anikó napja van

Keresés

2017. július

HKSzCSPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Horvátország specialitásai

bulváros

2009 július 19., vasárnap 10:00

Horvátországban, és persze minden más országban való nyaraláskor mindenképp érdemes megkóstolni az adott ország, és város tradicionális ételeit, italait.

Tipikus horvát konyháról nem beszélhetünk. Horvátország történelmének és fekvésének köszönhetően különböző régióinak más és más tipikus főztjei vannak. Ráadásul a különböző horvát területek ízei sem tipikus horvát ételek.

A tengerparti részekre a halételek jellemzőek. A Magyarországgal határos területeken főleg magyaros ételek hódítanak, a középső részen pedig török koszttal találkozhatnak az utazók.

A horvát ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok. Zsír helyett olajat használnak az elkészítésükhöz. Roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek. Előszeretettel használnak vörösbort szinte mindenhez.

Halak
A dalmát konyha legjellemzőbb fogását természetesen a tipikus halételek adják. Érdekesség, hogy itt a halakat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalat, tintahalat, makrélát, szardíniát, vagy szardellát esznek. A fehér halak húsa még ízletesebb. Ezekből ugyanakkor kevesebbet fognak ki, így igazi ínyencségnek számítanak, ami az árukban is megmutatkozik. A halakat rostélyon, főzve, vagy brodet-módra készítik. Felszolgálnak még különböző rák- és polipfajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is. Osztrigát és kagylót főleg a Lim-fjord, vagy Ston környékén, tehát a lelőhelyek közelében lehet megfizethető áron fogyasztani. Kedvelt, és igen finom étel Horvátországban a girice, egy gyufaszálnagyságú szardellafajta, amit citrommal tálalnak.

Húsételek
Dalmáciában jellegzetes húsételnek számít a prlolica (olajban, fokhagymában sütött marhahús). A janjenita Zára tipikus húsétele. Ez roston, vagy nyárson sült bárányt takar.

Levesek
Horvátországban nincs a leves fogyasztásának olyan hagyománya, mint Magyarországon. Ha levest esznek, az általában halleves, amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában még kedvelt a citromleves is, ezt tojásból, cukorból, és fahéjból készítik. A manestra Isztria különlegessége: vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves, zöldséggel és babbal.

Sütemények, édességek
Népszerű sütemény Horvátországban a burek, melyet szinte minden horvátországi pékségben árulnak. A magyarországi rétesekhez hasonlítható. A burek tölteléke túró, vagy hagymán piritott marhahús. Szintén a magyar réteshez hasonló a Zágráb környékén kapható strukli, amit almával, vagy sajttal töltenek. Roppant laktató, igen kalóriadús étel. A pritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből, tojásból, és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Horvát fagylaltot (sladoled) is bátran fogyasszunk étkezés utáni desszertként.

Köretek, előételek
Tipikus horvát kísérőétel a gnocchi (kukoricalisztből készült galuska), de persze főtt burgonyát, és rizst is gyakran tálalnak, valamin puliszkát is sokszor használnak köretnek. Gyakori horvát előétel a prsut (szárított sonka), melyet olajbogyóval szolgálnak fel. Az ajvart is gyakran használják köretként, vagy előételként, ez paradicsomból, padlizsánból, és zöld paprikából készített készült püré. A szerb eredetű cevapcici (húsdarabkák hagymakarikákkal egybesütve) is igen népszerű előétel, de Dél-Dalmáciában kebabbal is találkozhatunk. Természetesen a különböző juhsajtok, és az itthon is ismert kulen szalámi is említést érdemelnek. Szarvasgombát is ehetünk, mely az elmondások szerint legalább olyan jó, mint francia, vagy olasz társai. Isztriában tartuf néven juthatunk hozzá.

Zöldségek, saláták
A Magyarországon nem ismert dalmát káposztát salátaként, vagy főzelékként tálalják. A blitvát egy dalmát répafajtából állítják elő, ezt szintén salátaként fogyaszthatjuk el. Ha horvát piacon járunk, érdemes fügét és szentjánoskenyeret vásárolni, hisz ezekhez Magyarországon nehéz hozzájutni.

Borok
Horvátország büszke borainak sokféleségére és kiváló minőségére (majd 700 védett márkájú tájjellegű bor), de nem maradnak el az előbbiek mögött a pálinka, a gyümölcslevek, a sörök és az ásványvizek sem. Horvátország déli részén az ételekhez bevandát fogyasztanak (nehéz, fűszeres vörösbor, vízzel hígítva), északnyugaton viszont a gemiąt (hosszúlépés száraz, fűszeres borokból) a jellemző.

Sörök
Horvátország nem számít egy sörös nemzetnek: a sörfogyasztás nincs az egekben, a választék nem nagy, és a horvát sörök minősége sem a legjobb, bár van pár jobb horvát sör is. A horvát üveges sörök 6, a dobozosok pedig 8 Kunától kaphatók, a külföldi import sörök ára viszont a 15 Kunát is elérheti. A jobb horvát sörök a következők: Velebitsko, Zagrebacka, Tomislav, és La Trappe.

Amennyiben Ön is szeretné megízlelni a horvát konyha specialitásait, keresse fel a Sky Travel Utazási irodát és válasszon az akciós horvátországi ajánlatok közül!

www.sky-travel.mconet.hu

Forrás: Horvát konyha

Címkék: tengerpart, mediterrán, nyaralás, horvát, Horvátország, ételek, konyha, specialitás, sör, bor

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)