Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 június 29., csütörtök. Péter, Pál napja van
Címlapsztori

Az Antarktisz-rejtély

bulváros.hu

2011 július 10., vasárnap 09:00

A hatodik kontinens, vagyis az Antarktisz csupán 300 éve játszik szerepet az emberi civilizáció történetében - legalábbis az eddigi ismereteink szerint. Egy rejtélyes térkép azonban átírhatja a történelmet!

Az Antarktisz, vagyis a Déli-sarkvidék a déli szélesség 55. fokától délre fekvő hó és jég födte lakatlan kontinens. Neve a görög antarktikosz szóból ered, melynek jelentése: "Az Arktisszal szemben". A területe Oroszországénál valamivel kisebb: 14 millió km2.

A Cook-szigetekhez tartozó Rarotonga-szigeten élő polinéz őslakosok legendái szerint őseik egy csónakkal utaztak a tengeren, aminek Te-ivi-o-atea volt a neve. Elmondásuk szerint ezen az úton messze délen "nagy fehér sziklákkal" találkoztak. Ez akár utalás is lehet a jéghegyekre. Erre az eseményre feltehetőleg a 7. században került sor. A titokzatos déli kontinenssel kapcsolatban szóló mondák a későbbi korszakokban is fennmaradtak. A nagy földrajzi felfedések korában számtalan térkép látott napvilágot. A török Piri Reis admirális 1513-ban készített térképén meglepő pontossággal ábrázolta Amerika részeit, partvonalait, sőt már az Antarktiszt is bejelölte - igaz összekapcsolva Dél-Amerika déli csúcsával. Valószínűleg ez kiindulási pontot jelentett a flamand térképész, Abraham Ortelius számára, akinek 1570-ben készült világtérképén egy elképzelt kontinens található az Antarktisz helyén, melynek szárazföldi kapcsolata van Dél-Amerikával. Valamivel később, 1773-ban az angol James Cook kapitány személyében pedig először lépte át az ember a déli sarkkört, de ő még semmit sem látott az új kontinens partjaiból. A szárazföldet elsőként egy orosz expedíció tagjai látták meg 1820-ban. A cár utasítására két hajó indult el Bellingszgauzen és Lazarev kapitányok vezetésével, akik mintegy 40 km-re közelítették meg a kontinenst. A hó és jég által borított föld meghódítása viszont még váratott magára - csupán 1895-ben lépett először ember az Antarktiszra a norvég Carsten Borchgrevink személyében.

A nagy földrajzi felfedezések korából származik azonban egy olyan térkép is, mely átírhatja az Antarktiszról kialakult nézeteket! Piri Reis és Abraham Ortelius ugyan feltüntetett a térképén egy bizonyos hatodik kontinenst de a francia Oronce Finé - közismertebb nevén Oronteus Finaeus - még ennél is tovább ment. 1531-ben készült világtérképén meglepő pontossággal jelölte az akkoriban még felfedezetlen Antarktiszt. Ha összevetjük az adatait egy mai térképpel, azonnal észrevehetjük a megdöbbentő hasonlóságokat. Nyomban felismerhető a kontinens nyugati partvonala, s csupán az antarktiszi félsziget hiányzik az ábrázolásról - ráadásul mindez egy olyan térképen szerepel, mely több száz évvel Cook kaptiány, az orosz felfedezők és a norvég Borchgrevink előtt készült. Még ezek a kutatók is állandó viharokkal, köddel, hóval, jéggel viaskodtak, márpedig az Antarktisz időjárási viszonyai a megelőző évszázadokban, sőt, évezredekben sem lehetett más. Ezek alapján joggal tehetjük fel a kérdést: Hogyan tudták a partok pontos vonalát a térképre rajzolni jóval a fejlettebb eszközökkel ellátott Cook, Bellingszgauzen vagy Lazarev előtt? Egyes felvetések szerint bolygónk melegebb periódusában készült térképek alapján rajzolhatta meg Finaeus a rejtélyes térképet. Viszont ha léteztek is ilyen térképek, mely kultúrák készíthették ezeket? Az egyiptomiak? A sumerek? Talán a kínaiak? Pontos válaszokat még most sem kaptunk, így továbbra is sok, nyitott kérdés maradt még hátra az Antarktisszal kapcsolatban...

Holmár Zoltán
történelem mesterszakos hallgató
Nyíregyházi Főiskola

Címkék: rejtély, Antarktisz-rejtély, jég, gelccser, kontinens

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.