Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 augusztus 21., hétfő. Sámuel napja van

Keresés

2017. aug.

HKSzCSPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Címlapsztori

Az Antarktisz-rejtély

bulváros.hu

2011 július 10., vasárnap 09:00

A hatodik kontinens, vagyis az Antarktisz csupán 300 éve játszik szerepet az emberi civilizáció történetében - legalábbis az eddigi ismereteink szerint. Egy rejtélyes térkép azonban átírhatja a történelmet!

Az Antarktisz, vagyis a Déli-sarkvidék a déli szélesség 55. fokától délre fekvő hó és jég födte lakatlan kontinens. Neve a görög antarktikosz szóból ered, melynek jelentése: "Az Arktisszal szemben". A területe Oroszországénál valamivel kisebb: 14 millió km2.

A Cook-szigetekhez tartozó Rarotonga-szigeten élő polinéz őslakosok legendái szerint őseik egy csónakkal utaztak a tengeren, aminek Te-ivi-o-atea volt a neve. Elmondásuk szerint ezen az úton messze délen "nagy fehér sziklákkal" találkoztak. Ez akár utalás is lehet a jéghegyekre. Erre az eseményre feltehetőleg a 7. században került sor. A titokzatos déli kontinenssel kapcsolatban szóló mondák a későbbi korszakokban is fennmaradtak. A nagy földrajzi felfedések korában számtalan térkép látott napvilágot. A török Piri Reis admirális 1513-ban készített térképén meglepő pontossággal ábrázolta Amerika részeit, partvonalait, sőt már az Antarktiszt is bejelölte - igaz összekapcsolva Dél-Amerika déli csúcsával. Valószínűleg ez kiindulási pontot jelentett a flamand térképész, Abraham Ortelius számára, akinek 1570-ben készült világtérképén egy elképzelt kontinens található az Antarktisz helyén, melynek szárazföldi kapcsolata van Dél-Amerikával. Valamivel később, 1773-ban az angol James Cook kapitány személyében pedig először lépte át az ember a déli sarkkört, de ő még semmit sem látott az új kontinens partjaiból. A szárazföldet elsőként egy orosz expedíció tagjai látták meg 1820-ban. A cár utasítására két hajó indult el Bellingszgauzen és Lazarev kapitányok vezetésével, akik mintegy 40 km-re közelítették meg a kontinenst. A hó és jég által borított föld meghódítása viszont még váratott magára - csupán 1895-ben lépett először ember az Antarktiszra a norvég Carsten Borchgrevink személyében.

A nagy földrajzi felfedezések korából származik azonban egy olyan térkép is, mely átírhatja az Antarktiszról kialakult nézeteket! Piri Reis és Abraham Ortelius ugyan feltüntetett a térképén egy bizonyos hatodik kontinenst de a francia Oronce Finé - közismertebb nevén Oronteus Finaeus - még ennél is tovább ment. 1531-ben készült világtérképén meglepő pontossággal jelölte az akkoriban még felfedezetlen Antarktiszt. Ha összevetjük az adatait egy mai térképpel, azonnal észrevehetjük a megdöbbentő hasonlóságokat. Nyomban felismerhető a kontinens nyugati partvonala, s csupán az antarktiszi félsziget hiányzik az ábrázolásról - ráadásul mindez egy olyan térképen szerepel, mely több száz évvel Cook kaptiány, az orosz felfedezők és a norvég Borchgrevink előtt készült. Még ezek a kutatók is állandó viharokkal, köddel, hóval, jéggel viaskodtak, márpedig az Antarktisz időjárási viszonyai a megelőző évszázadokban, sőt, évezredekben sem lehetett más. Ezek alapján joggal tehetjük fel a kérdést: Hogyan tudták a partok pontos vonalát a térképre rajzolni jóval a fejlettebb eszközökkel ellátott Cook, Bellingszgauzen vagy Lazarev előtt? Egyes felvetések szerint bolygónk melegebb periódusában készült térképek alapján rajzolhatta meg Finaeus a rejtélyes térképet. Viszont ha léteztek is ilyen térképek, mely kultúrák készíthették ezeket? Az egyiptomiak? A sumerek? Talán a kínaiak? Pontos válaszokat még most sem kaptunk, így továbbra is sok, nyitott kérdés maradt még hátra az Antarktisszal kapcsolatban...

Holmár Zoltán
történelem mesterszakos hallgató
Nyíregyházi Főiskola

Címkék: rejtély, Antarktisz-rejtély, jég, gelccser, kontinens

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.