2015 május 29., péntek. Magdolna napja van
Címlapsztori

Állati pucér nők az állatokért!

bulváros

2008 november 4., kedd 15:30

Harcos tüntetők, igazukat hangoztató állatvédők, vagy csupán feltűnési viszketegségben szenvedők? Véres divat, avagy a szőrmeviselés.

100 millió. Ennyi áldozata van évente a szőrmeiparnak. A felét csapdában fogják el, felét direkt módon tenyésztik. Róka, nyest, nerc, hód, csincsilla, fóka. Csak páran azok közül, amiket magunkon viselhetünk. Idegen tollakkal ékeskedünk. A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals = Emberek az Etikus Állattartásért) tagjának 2 millió ember vallja magát szerte a világon, ezzel pedig a legnagyobb állatvédő csoporttá nőtte ki magát. Képviselői aktívan vállalják a harcot az állatok méltóbb tartásáért és haláláért. Ők azok az aktivisták, akik pucéran rohannak be a szőrme-divatbemutatókra, akik megdobálják a modelleket festékkel, akik meztelen tüntetéseket szerveznek az "emberibb" állattartásért.


Fotó: Állati csupasz nők az állatokért!

A szőrmeipar áldozatait csupán a bundájukért tenyésztik, összezsúfolva élik le alig pár hónapos életüket, mesterséges növelőszereket adnak nekik, ezzel is felgyorsítva azt az időt, amikor már felhasználhatják őket. Nagyüzemi termelés megy itt, rövidke életüknek egyetlen célja van: haláluk. Ezeknek az állatoknak húsát nem tudják hasznosítani, egyedül a prémjük kell nekik. A távol keleten nem számít különlegességnek a kutya vagy macskaszőrme sem. A csau-csau, a kuvasz, bernáthegyi és a spicc fajták kiválóan alkalmasak erre a célra. Egy kabáthoz 12 kutya élete kell. Valószínű, ha a vásárlók tudnák a kelme eredetét, nem vennék meg, ezért az árusok cselhez folyamodtak. A gae például kutyát jelent koreaiul, ezért ha gaewolf címkét olvasnál, tudd, hogy egy kutyabundát tartasz a kezedben.
Biztos te is emlékszel azokra az aktivistákra, akik egy hatalmas táblát tartanak meztelen testük előtt rajta "Rather go naked, than wear fur!" vagyis "Inkább meztelen vagyok, mintsem szőrmét viseljek" felirattal tüntetnek.


Fotó: Állati csupasz nők az állatokért!

A kampányhoz számos híresség is arcát és testét adta. Ruha nélkül állt modellt Pamela Anderson-tól kezdve, Eva Mendes-en át, Christy Turlington-ig mindenki. Magyarországon számos kampányt rendeztek a szőrmeviselés ellen. Évente kerül megrendezésre az a plakátverseny, amelyiken a bundák ellen tiltakoznak. A győztes művek közé tartozik egy rajzolt, tűvel átfűzött, szemét gombokkal helyettesített állatkát ábrázoló. Egy másikon pedig egy szőrmegallért láthatunk, amin egy félig véres címke látható a következő felirattal: "100% csapdázott és lenyúzott rókaprém".

A PETA azt javasolja, ha állati eredetű dolgot szeretnél hordani, mindenképp olyat válassz, amelyek haszonállatokból készültek, tehát például sertés, marha vagy birka. Ezeket az állatokat ugyanis nem csak a bőrükért, szőrükért vágják le, húsuk is hasznosítható, szemben például a rókával.
Hadd éljek Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztőjének híressé vált mondatával: "Szőrmét csak csodálatos állatok és csúnya emberek viselnek."

Tény: 150 csincsilla, 20 róka vagy 60 nyérc. Ennyi élet szükséges egyetlen bundához.

Címkék: tüntetés, pucér, meztelen, állat, bunda

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (2)

#2 attila 2010-05-07 15:38:01

meg[moderálva]nám

#1 nagy géza 2009-05-08 09:51:28

csá

Repülőjegy foglalás menete

Szeretné gyorsan elérni úti célját, és ehhez a legkényelmesebb közlekedési eszközt választaná?   

MTZ traktor és a szexi Simson...

A 2013-as trendeket nézve azt hinnénk, hogy az apróhirdetési oldalakon is a számítástechnikai cikkek és az okostelefonok iránt érdeklődtek a leginkább, pedig nem! Meglepő, de a Jófogás.hu keresési statisztikái szerint a tavalyi évben Simson motorra, kerékpárra, babakocsira és fehérorosz traktorra vágytak a legtöbben, sőt előkelő helyen szerepel a ló is.   

Csapjatok egy csajos siófoki hétvégét!

Van az úgy, hogy az ember lánya egy igazi csajos bulira vágyik: férjek, vőlegények, barátok nélkül. Néha jól esik egy-egy kávé egy kávéház teraszán, vagy egy közös shoppingolás a barátnőkkel. De van ennél sokkal merészebb ötlet is!  

Médiastratéga, kreatív hirdetés!

Pokrovenszki Gergely médiastratéga 12 éve segíti egyedi ötletekkel a cégek és önkormányzatok uniós projektjeinek marketing kommunikációját.   

Havazás – Vasárnap több helyen várható erős hófúvás

(MTI) - A hófúvás veszélye miatt vasárnapra hat megyére első-, öt megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

Felelős állattartás a Fressnapf segítségével

A kisállattartás felelősségteljes döntés, hiszen olyan kis lény tartozik majd hozzá mindennapjainkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni. Nemcsak a kutyák vagy a macskák igényelnek azonban odafigyelést, hanem az olyan, talán igénytelennek gondolt háziállatok is, mint a hal, illetve a kígyó.   

Waldlaufer Futás és Gyaloglás 2013 - VIDEO!

Közel ezren vettek részt a 2. Waldlaufer Futáson és Gyalogláson, amelyen bemutatták a világ legnagyobb kézzel varrott cipőjét is!