Tovább a bulvaros.hu-ra>>
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk az Önök részére.
OK
2017 augusztus 21., hétfő. Sámuel napja van

Keresés

2017. aug.

HKSzCSPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Címlapsztori

Pregitzer Fruzsina: Ez egy fél-skizofrén állapot!

bulváros

2008 február 25., hétfő 09:00

A függöny felhúzása előtt negyven perccel készéggel állt a Bulváros.hu rendelkezésére a művésznő, akiről most "lehull a lepel"!


Fotó: Pregitzer Fruzsina: Ez egy fél-skizofrén állapot!

Mit csinál a színpadra lépés előtt közvetlenül?

- A szöveget átvenni már késő ilyenkor, inkább a közönséggel szeretek foglalkozni. Mennyien vannak, milyen az összetételük:"leér-e már a lábuk", és egyáltalán egy közérzetet akarok teremteni magamban, hogy ráhangolódjak az előadásra.

Szokott még izgulni?

- Nagyon! Talán még jobban, mint régen. Minél több időt töltök el a pályán, annál nagyobb bennem a drukk. Az ok is az időben rejlik, mert egyre inkább átérzem a dolog felelősségét. Éppen ezért nem nagyon tudok megelégedni magammal. A felelősség sarkall mindig jobb és jobb teljesítményre, mert az emberek gondolkodását életről és a művészetről lehet formálni. Ezért amikor megtekintenek egy darabot, nekünk kötelességünk a jó irányba terelni őket- úgy érzem.

Tehát a színház nevel?

- Természetesen megvan benne a pedagógiai funkció is. Ha az ember átél egy történetet akkor, ha jól csináltuk a dolgunkat, este amikor hazamegy, átgondolhatja a kérdőjeleket az életében. Ezért nem szerencsés ugyan azt a közönségességet, a szennyet, például a trágár szavakat bevinni a színházba, mert akkor miben különbözik Thalia temploma az utcától. 1990-ben ott akartam hagyni mindent, de egy barátom tanácsolta, hogy vizsgáljam meg, tudok- e hatni a közönségre. Kimentem Erdélybe, készítettem egy önálló estet, senki sem ismerte a nevem, nem ismerték a verseket, novellákat, amiket előadtam. De az előadás alatt, ahogy figyeltem az arcokat az villant belém, hogy szinte bármit tehetnék velük. Akár jót is...

A civil életben szokta alkalmazni színészi képességeit?

- Édesapám azt tanította, hogy soha ne próbáljak meg füllenteni, mert mindig be akarom vallani az igazat. Ehhez próbálom tartani magam. Karinthy egyik figurája is így szól: "Én nem érdekeset akartam mondani, hanem igazat".

Vagy elfogadnak az életben olyannak, amilyen vagyok, vagy sem. Másnak látszani nem érdemes.

Milyen az élete a színfalakon kívül?

- Mi egész más időben élünk, mint a többi ember. Például tegnap este fél tizenegykor a krumplit hámoztam, és közben az aktuális figurám karakterének megformálása járt az eszemben, meg persze a szöveg. Egy főiskolai mesterem azt mondta, hogyha maguk színházzal akarnak foglalkozni, akkor nem fognak unatkozni. És ez valóban így van. Figyelni kell a világot, gondolkodni kell az embereken, mozdulataikon, ki kell találni a regényüket. Ez egy ilyen "fél- skizofrén" állapot. Kint is vagyok, meg bent is vagyok.

Ha holnap bezárna minden színház, akkor mihez kezdene?

- Alkottam már estet, amihez még csak épület sem kellett. Most is egy másik darabon töröm a fejem, amelyet úgy találunk ki, hogy minél kevesebb technikai feltétellel kelljen megfogalmaznom a gondolatokat. Az erőszakról, a gyerekségről és a művészet lényegéről keresem a válaszokat úgy, hogy még "konnektorra sem legyen szükség".

Manapság csábítja-e a filmek világa?

- Nagyon, és ilyen szempontból kicsit keserű a szám íze. Ma Magyarországon meglendült valami, minőségi filmek kezdenek születni, ám ezeket egy szűk kör készíti és ebbe a körbe elég nehéz bekerülni. Verebes István mondta azt, hogy a színészek egymásról rendkívül őszinték és igazságosak. Én tudom, milyen egy zalaegerszegi színésznő, és ő tudja milyen kvalitású mondjuk egy miskolci, de sajnos nem ez a mérce, hanem az ismertség.

Pregitzer Fruzsina ízig-vérig színésznő. Minden gesztusán és megnyilvánulásán érződnek az érzelmek, az őszinteség, és a hovatartozás. Nem volt olyan kérdés, amely hidegen hagyta volna, legyen az akár felszínes, akár mély lélegzetvételű. Karaktere valóban magával ragadó, benne van az egész teátrum, és szinte hív, hogy megnézzünk egy előadást, akár ő szerepel benne, akár más. A színház kapui pedig mindenki előtt nyitva állnak.

Címkék: Pregitzer, skizofrén

Szólj hozzá!

Neved:
E-mail:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:Ide írd az ábrán látható kódot:
 

Hozzászólások (0)

A D-VITAMIN HIÁNY VESZÉLYEI

MIT OKOZ A D-VITAMIN HIÁNYA?  

Makrobiotikus étrendajánló

Természetes egészségőrzés.