A kezdő vállalkozók kihívásai: fejlődj és élj a szabadság nyújtotta előnyökkel

A kezdő vállalkozók kihívásai:  fejlődj és élj a szabadság nyújtotta előnyökkel

Napjainkban még mindig többen dolgoznak alkalmazottként, mint vállalkozói formában, de egyre több ember fejében ott játszik a gondolat, hogy jó lenne kikerülni a hétköznapok mókuskerekének forgatagából és saját vállalkozást indítani.

Sokszor kész ötletek vannak a fejekben, hogy merre kellene elindulni, de a megvalósítás mégis csúszik, mert sok a bizonytalanság, és félnek megtenni az első lépést.

Lépd át a korlátaidat!

A legtöbb ember életében kulcsfontossággal bír a biztonságra való törekvés. Jó érzés, ha minden hónapban fix időpontban megérkezik a fizetés, legyen az egy augusztusi hónap, amikor a legtöbb szférában uborkaszezon van, vagy az év bármely szakasza.

Míg, ha vállalkozó vagy, amellett, hogy a saját magad ura vagy, Te felelsz azért, hogy minden hónapban meglegyen a bevételed, amely fedezi a kiadásaidat, és biztosítja a megfelelő életszínvonalat számodra.

Ne félj, mint a legtöbb minden, a vállalkozás is tanulható! Az alkalmazottból vállalkozóvá válás folyamatában megtanulod az erősségeidet kihasználni, a gyengeségeidet pedig kiszervezni.

Ahogy kialakul a napi rutinod, stabilak lesznek a körülötted zajló folyamatok, eléred azt a szintjét a magabiztosságnak, amivel már boldogulni fogsz a vállalkozásod teendőivel.

Pénzügyi alapismeretek- nem csak vállalkozóknak

Pénzügyi ismeretek nélkül ma már nem csak vállalkozóként nem boldogulunk, alkalmazottként sem tudjuk a pénzügyeinket menedzselni, ha nem vagyunk tisztában alapvető pénzügyi ismeretekkel.

Vállalkozóként pedig különösen fontos kérdés a termékünk/szolgáltatásunk árazása, az erőforrásaink helyes befektetése, a cash flow stabilitása.

Az alapvető pénzügyi tudás –hasonlóan számos más ismerethez- autodidakta módon is elsajátítható könyveknek, csoporttagságoknak köszönhetően, de akár 1-1 rövid képzés is segíthet bővíteni az ismereteinket.

A kapcsolati háló fontossága és ereje a vállalkozásokban

Alkalmazottként nem mi választjuk ki, hogy kikkel dolgozunk együtt, míg vállalkozóként mi alakítjuk ki, hogy kikkel szeretnénk együtt dolgozni.

A vállalkozói lét kihívásai közé tartozik, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikkel hosszútávon és konstruktívan tudunk együtt dolgozni, képesek vagyunk az együttműködésre, bizalmi kapcsolat kialakítására.

Ehhez azonban szükség van kapcsolatépítésre, meg kell keresnünk azokat az embereket, akikkel mind ezek működni fognak.

Onnantól kezdve, hogy megfogalmazódott benned a vállalkozás indítás gondolata, érdemes olyan rendezvényekre, eseményekre eljárni, ahol lehetőség van új ismeretségeket kötni.

Legyél nyitott és érdeklődő, amikor lehetőséged nyílik beszélgetésre, semmiképp ne mutasd nárcisztikus oldalad (ha van olyan), őszintén számolj be arról, hogy mi az, amit csinálsz, mivel foglalkozol. Sosem tudhatod, mit tartogat a jövő a számodra, minden kapcsolatból kisülhet valami jó hosszútávon.

Kapcsolatépítés vállalkozóként

Amíg alkalmazottként más dönti el, hogy kivel kell együtt dolgoznod, addig vállalkozóként neked kell tudatosan kialakítani a saját közegedet. Számos lehetőséged van a kapcsolatépítésre, néhány ezek közül:

  • szakmai és üzleti rendezvények: mindamellett, hogy információt gyűjthetsz a téged érintő aktualitásokról, új üzleti kapcsolatok kialakítására is kiváló terep, ha eljársz szakmai kiállításokra, különböző estekre, expókra.

Külföldi utazásaid előtt is célszerű tájékozódni az ilyen rendezvényekről, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában például kifejezetten elterjedtek az ilyen rendezvények, melyekről legkönnyebben Facebook események által értesülhetsz.

  • meetupok: a meetup.com oldalról folyamatosan tájékozódhatsz, hogy épp hol és milyen találkozó kerül megrendezésre. Itt közös érdeklődésű, közös tevékenységű emberekkel találkozhatsz, akikkel a közös témának köszönhetően könnyen beszédbe elegyedhetsz.
  • Co-working, azaz közösségi irodák: szabadúszó, helyfüggetlen vállalkozók, digitális nomádok, kisebb startupok kedvelt munkavégzési terepe. Minden rendelkezésre áll, amire csak szükséged lehet, hogy elláthasd a munkádat, de emellett kiváló alkalmat nyújt, hogy egy kávé mellett egy kellemes, ismerkedő beszélgetésben legyen részed.

Legyen mindig nálad névjegykártya

Ha eljutottál odáig, hogy megismerkedtél valakivel, és szeretnéd, ha lenne folytatása az ismeretségeteknek, akkor fontos, hogy kéznél legyen a névjegykártyád. Így könnyedén kapcsolatba tudtok majd lépni.

És, hogy mi szerepeljen a névjegykártyádon?

  • neved és elérhetőségeid (a telefonszám és email cím mellett fontos a weboldalad és a közösségi csatornáid elérhetőségei)
  • legyen arra utaló szlogen, vagy konkrét kifejezés, hogy mivel foglalkozol
  • a vállalkozásod logója, vagy egy fénykép, ami utal arra, hogy milyen területen mozogsz

 TIPP

Használd a névjegykártyád mindkét oldalát, hogy minden fontos információnak legyen hely, elkerülve az egyoldalra zsúfolást!

Legyél multifunkcionális!

Említettük, hogy szükséges, hogy legyenek alapvető pénzügyi ismereteid, legyél képes kapcsolatot teremteni, de ezek mellett az alkalmazottból vállalkozóvá válásnak még egy nagyon fontos kihívását is teljesítened kell.

Amíg alkalmazottként csupán a munkaköri leírásodban foglalt dolgokat kell ellátnod, addig vállalkozóként célszerű, ha egy kicsit mindenhez értesz.

Legyen szó például jogi ismeretekről, könyvelésről, marketingről, márkaépítésről, közösségi médiáról.

De legyen benned egy kevés HR érdeklődés is, hogy megtaláld azokat az embereket, akikkel együtt tudsz dolgozni és mindezt lásd át komplex módon.

Ugyanakkor javaslom, hogy vállalkozóként vedd igénybe szakértők segítségét is. Azokon a területeken, amikhez a vállalkozásod konkrétan kapcsolódik, fontos a profizmus, a szakértői hozzáértés.

A szabadság érzése- légy önmagad!

Ha vállalkozás indításába kezdtél, akkor automatikusan elhagyod a komfortzónádat, ezzel a fejlődés útjára lépve. Új területeket ismersz meg, fejlődsz, folyamatos megújulásra leszel képes.

Mindemelett azzal fogsz foglalkozni, ami boldoggá és elégedetté tesz a saját magad szabta keretek között, így biztosítva a folyamatos feltöltődést, a lendületet, amely előrébb visz Téged! HAJRÁ!

A cikk szerzője Dallos Zoltán, az Alkalmazottból Vállalkozó c. Könyv szerzője, a DLX MEDIA marketingügynökség vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük