Amit dióhéjban tudni érdemes a Microsoft Windows Server 2019-ről

Amit dióhéjban tudni érdemes a Microsoft Windows Server 2019-ről

 

Habár a Windows, mint szerver operációs rendszer már régen nem egyeduralkodó a piacon, még mindig a legelterjedtebb szerver OS, és úgy tűnik, az Azure felhőszolgáltatással is kiválóan eltalálta a piaci igényeket a Microsoft.

A Windows Server legfrissebb iterációja elsősorban olyan fejlesztéseket biztosít, amely a szakemberek számára jelentősek. A fejlődési irány évekkel ezelőtt körvonalazódott, és ez pedig a felhőszolgáltatások kiszolgálása. A Servergarden által kínált szerverüzemeltetés szolgáltatáson belül is lehetővé válik hamarosan áttérni a Windows Server 2019-re.

Windows Server 2019: kiforrott rendszer az IaaS szellemében

A Windows Server 2019 emiatt a szokványos szerverüzemeltetési megoldások mellett kiemelt hangsúlyt fektetett az IaaS-ra (Infrastructure as a Service, azaz Infrastruktúra Szolgáltatásként). Ezért a Microsoft „Azure hibrid előny” címmel összpontosít a Windows Server és a Microsoft Azure felhőszolgáltatása közötti kapcsolat elmélyítésére az új rendszerében.

Gyakorlatilag ez az első olyan szerver operációs rendszer, amelynél már nem „csak” tartalmazza a felhőszolgáltatásokat, hanem azokat helyezi a középpontba. A Microsoft jó érzékkel pozícionálta át magát úgy a szerverüzemeltetés világában, mint A felhőszolgáltatásra specializálódott, piacvezető vállalkozás.

Kiemelt szerepet kapott a biztonság

A Windows Server 2019 két új, jelentős biztonsági fejlesztést, illetve megoldást kapott: a Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) már egy ideje elérhető volt már Windows rendszerekben, és mostantól a Server része is. Folyamatosan fut a felhőben, állandó valós idejű védelmet biztosítva.

Emellett egy legalább ilyen fontos védelmi eszközt kapott az OS: a Windows Defender ATP Exploit Guard alapját a viselkedéselemzés adja, és így már azelőtt képes egy támadást meghiúsítani, hogy az ténylegesen bekövetkezne.

A Windows Server 2019 előnyei

Hibrid felhő-központúság, számos új funkció, beleértve a biztonságot és a kereszt-menedzselt Azure-szolgáltatásokat. A szoftveresen, egyénileg meghatározható tároló-igény radikálisan csökkentheti a költségeket, szemben a helyszíni hardver alapú megoldásokkal.

A Windows Server 2019 hátrányai

A bonyolult árazási rendszert nehéz lehet elsőre átlátni. Akad némi javítani való az új Windows Admin Center felügyeleti eszközön.

Általánosságban elmondhatjuk tehát, hogy a Microsoft Windows Server 2019 számos új szolgáltatást, valamint frissítéseket és teljesítményjavításokat hoz a szerver operációs rendszeréhez. Mivel jelentősek a változások, ezért minden vállalkozás számára tanácsos lehet egy ideig tesztszerveren futtatni, és ott ellenőrizni a kompatibilitást és kitapasztalni a változásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük