Így épülhet fel egy lapostető rétegrend

Így épülhet fel egy lapostető rétegrend

A hagyományos tetőszerkezetekkel szemben manapság egyre gyakoribbak a mediterrán térségre jellemző kialakítások, mint a lapos vagy sík tetők. Ezeknél viszont nagyon figyelni kell a megfelelő szerkezeti kiképzésre. A lapostető rétegrend tehát a modern építkezések egyik alapköve, amely a műszaki kivitelezés és az esztétika ötvözetéből áll. Egy jól megtervezett és kivitelezett lapostető hozzájárul az épület értékének növekedéséhez, miközben csökkenti a karbantartási költségeket és javítja a lakók kényelmét. Mindemellett egy plusz tért nyújt, amit okosan lehet kihasználni. A lapostetők végfelülete lehet egyszerű, mint például egy sima kavicsréteg, vagy komplexebb, akárcsak a zöldtetők, amelyek növényekkel vannak beültetve.

A lapostető rétegrend okos felépítése

Több megoldás is elképzelhető, hiszen minden eset más. Van, amikor a puszta vasbeton szerkezetet kell burkolni, míg máskor a már meglévő, akár szigetelt rétegekre kell ismét dolgozni. A lapostető rétegrend minden esetben kiegészülhet, de alapvetően ugyanúgy épül fel. Egy új szerkezetnél a beton kelősítése után párazáró lemez kap helyet a teljes felületen hegesztéssel. Ezt követi a hőszigetelő ragasztó elterítése, amire a szigetelés mag jön. A lapostető rétegrend utolsó etapjai pedig az öntapadó szigetelőlemez és a palaőrleményes zárólemez felfektetése.

A lapostető rétegrend jelentősége

A lapostető rétegrend megfelelő kialakítása elengedhetetlen az épület hosszú távú védelmében. Nem csak a vízszigetelést kell optimalizálni, hanem a hőszigetelési és párazáró képességeket is megéri figyelembe venni, hogy a tető ellenálljon az időjárás viszontagságainak, miközben javítja az épület energetikai hatékonyságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük