Mi alapján keressek gyógytornászt gyerekeknek?

Mi alapján keressek gyógytornászt gyerekeknek?

Gyerekeink érdekében fontos, hogy gondosan válasszuk meg a gyógytornászt. A szakember feladata a gyerek fizikai állapotának pontos kiértékelése, a terápiás terv kidolgozása és természetesen a kezelések lebonyolítása.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe választáskor?

A szakértelem és a tapasztalat elsődleges szempont, hiszen a gyógytornásznak rendelkeznie kell a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal a gyerekgyógytorna terén is. Olyan gyógytornászokat érdemes keresni, akik kifejezetten gyerekekkel foglalkoznak és az ehhez szükséges képesítésekkel is rendelkeznek. A gyerekek teljesen más ellátást igényelnek, mint a felnőttek, emellett a gyerekekhez kellő türelem is szükséges.

Fontos a jó kommunikáció és az empátia. A szakembernek képesnek kell lennie a hatékony és megfelelő kommunikációra, hiszen a gyerekekkel való munka speciális megközelítést igényel. A kicsikkel jó viszonyt kell kialakítani annak érdekében, hogy a megfelelő gyakorlatokat minden gond nélkül el tudják majd végezni. Egy támogató, megértő szakember lehet a legjobb választás bármely gyerek számára.

Mivel gyerekekről van szó, ezért a játékosság még a gyógytorna alatt is elengedhetetlen. A jó gyógytornász nagyon hamar felismeri melyek a gyerek egyedi szükségletei és tisztában van a képességeivel is. Soha nem kéri meg olyan gyakorlatokat elvégzésére, amelyet nem tud teljesíteni, hiszen annak a gyerek érdeklődése és motivációja látja kárát. A különféle gyakorlatokat meg lehet mutatni vidáman és játékosan is, ahogy az a gyerekeknél elvárt.

A gyerekcentrikus szakember tiszteletben tartja a gyerek szükségleteit és a képességeit is és ennek megfelelő órákat iktat be meghatározott időpontokban. A szakembernek az egyik legfontosabb feladata, hogy elnyerje a gyerek bizalmát, hiszen csak így lehet sikerre vinni a terápiát.

A jó szakember folyamatosan kommunikál a szülőkkel, hiszen ez is a sikeres terápia alapjai közé tartozik. Minden esetben egyezteti a szülőkkel, hogy a gyerek miként halad a gyakorlatokkal és mennyire együttműködő. Ha szükséges, akkor a gyerek otthoni gyakorlatsorait is összeállítja, amelyet szintén a szülőkkel előre egyeztet.

Láthatjuk, hogy szülőként komoly feladat tud lenni megfelelő gyógytornászt találni a gyerekeknek. Éppen ezért ne habozzunk és több gyógytornászt is keressünk fel. Beszélgessünk el velük, szükség esetén kérjünk referenciákat. A barátokat és ismerősöket is megkérdezhetjük, hátha rendelkeznek ilyen tapasztalattal, hiszen, ha pozitívan nyilatkoznak egy-egy gyógytornászról, akkor az már félsikernek számít. A legfontosabb, hogy olyan terapeutát találjunk, aki megtalálja gyerekünkkel a közös hangot és hatékonyan együttműködik velünk.

 

A jó szakember ennél jóval többet is tehet

Az elkötelezett szakemberek a terápia során folyamatosan figyelemmel kísérik a gyerek javulását és ha szükséges, akkor egyéb kiegészítő terápiákat is ajánl. Természetesen ezek ajánlások, de mégis azt javasoljuk, hogy ha szükséges akkor éljünk a lehetőséggel, hiszen akkor sokkal rövidebb is lehet a gyógyulási folyamat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük