Minden, amit az ezüst ékszerek előállításáról és tisztításáról tudnod kell!

Minden, amit az ezüst ékszerek előállításáról és tisztításáról tudnod kell!

Az arany után az ezüst a legnépszerűbb nemesfém. Az előzőnél egyszerűbb feltárhatósága és gyakoribb előfordulása miatt jelentősen kedvezőbb az ára. Széleskörű felhasználása és népszerűsége ennek, valamint kiváló fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönhető. Mit érdemes tudni erről a szerényfényű, de annál kiválóbb nemesfémről? Milyen formában fogyasszuk: ékszerként, vagy táplálékkiegészítőként? Hogyan tároljuk? Induljon a felfedezőtúra az Ékszerakció segítségével!

Az ezüstbányák mélyéről…

A latin-görög nevén Argentumként (csillogó, szürke) ismert nemesfém a periódusos rendszer 47.eleme. A természetben arannyal alkotott ötvözetként, vagy rézzel, ólommal, cinkkel együtt ásványok formájában van jelen. A felszínhez közeli bányákban feltárt ezüst még a meteoritokkal érkeztek hozzánk. A világegyetemben szupernóva robbanásakor keletkezik.

Már az arany előtt ismerték és használták. Kezdetben azonos értékű volt a két fém, de az arany hamarosan felülmúlta elődjét.

Kedvezőbb árfekvése miatt a pénzérmék többségét ezüstből, s nem aranyból verték. Könnyebb elérhetősége lehetővé tette, hogy ékszerek mellett, edényeket, evőeszközöket is készítsenek belőle. Az iparosodás és technika fejlődésével egyre bővült a felhasználók köre: elektromos iparágak, gyógyszeripar, tükörgyártás, fényképészet s az ékszeripart még nem is említettük!

Tudtad?

 • Az ezüst a legjobb elektromos és hővezető
 • A legjobb fényvisszaverő, ezért a tükörgyártás alapanyaga
 • Nyújthatósága kevéssel marad el az aranyétól
 • Ha valami ólomnehéz, az egyben ezüstnehéz is! Sűrűségük megegyezik: 10,49 g/cm3
 • Bizonyos vegyületei fényérzékenyek. Ennek köszönhető alkalmazása a fényképezés születésénél
 • Fényérzékeny tulajdonságait ma a napelemgyártás területén hasznosítják.
 • Antibakteriális hatása miatt torokbajok esetén ezüstkanalat adtak a kisgyermekek szájába
 • Gyógyító erejét ma ezüstkolliod formájában alkalmazzák
 • Az ezüst ékszerek hordása is hozzájárulhat a vírusok és baktériumok elleni védelemhez; javítja energiaszintünket
 • A történelem során kibányászott mintegy 775 000 tonna ezüstből 640 000 ezer tonna elveszettként van nyilvántartva. Valószínű, elsüllyedt hajók gyomrában, elásott kincsesládákban.
 • Közel 10-szer akkora a Föld össz-ezüstkészlete mint az össz-aranykészlete
 • Sterlingnek az ezüst és réz 92,5:7,5 arányú ötvözetét nevezzük
 • Felmérések szerint, ha az arany nem számítana értékesebbnek az ezüstnél, akkor az emberek többsége az ezüstöt kedvelné jobban, mivel az valójában tetszetősebb számukra.

Ezüst az otthonunkban

A fent felsorolt kedvező tulajdonságok miatt nem csoda, ha mi is találunk nagyszüleink ebédlőszekrényében ezüst étkészletet. De azon se lepődjünk meg, ha a Déditől örökölt szerencsekanalunkról is kiderül: színezüst!

Bár gyönyörűek az ezüstből készült tárgyak, ékszerek, érdemes őket hosszútávon véka alá rejteni!

Az ezüst a levegő kéntartalmával reagál, mely sötét ezüst-szulfid réteget képez annak felületén.

Hasonló jelenség játszódik le a kéntartalmú termálvizekben is.

Hogyan tároljuk ezüst értékeinket?

 • Viseljük őket bátran ettől függetlenül! Ha feketedést észlelünk, akkor különböző házi praktikákkal megtisztíthatjuk ékességeinket; vagy ötvösmesterhez is fordulhatunk
 • Ezüst étkészleteket, vázákat érdemes vitrinben tárolni, amibe nehezebben jut be a levegő
 • Ezüst evőeszközeinket használjuk rendszeresen! Minden egyes mosogatás után csak fényesebbek lesznek!
 • Az éppen nem használt ékszereinket jól záródó, lehetőleg sötét ékszerdobozban tároljuk
 • Más fémektől (főleg bizsutól) elkülönítve tároljuk!

Az ezüst szimbolikája

Az ezüst fehér-fémes ragyogása frissességet, dinamizmust sugároz, így főleg a fiatalok körében közkedvelt. Tiszta csillogása hűvös eleganciát kölcsönöz viselőjének. Kiválóan harmonizál a hideg (kék, fehér, szürke, türkisz, zöld, fekete) árnyalatokkal. A divatban, formatervezésben és az építészetben is a futurisztikus stílus képviselője; a modern, az űrtechnika, a jövő színe.

Az ezotériában a Holdat jelképezi, annak hasonló színű csillogása miatt. A csillagok ragyogását is ezüstfényűként azonosítják.

Bár a dobogón is csak a 2. helyet kapta meg az ezüst, érdemes megbecsülnünk ezt a szerényen ragyogó nemesfémet. Sokoldalúsága, közvetlensége minket is azzá változtathat. Használjuk és viseljük bátran, büszkén az élet legtöbb területén! Képviselje számunkra az örök igazságot: A kevesebb gyakran több!

További inspirációért keresd fel az Ékszerakció oldalát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük