A meddőség nem betegség

A meddőség nem betegség

Az evolúciós pszichológia nézetei szerint a női szervezet mérlegel, és csak akkor „engedélyezi” a nő számára a fogantatást, ha bizonyos környezeti és személyi feltételek adottak.

A meddőség világméretű probléma, Magyarországon is párok tízezreit érinti. A biomedikális szemlélet a meddőséget biológiai zavarnak tekinti, azonban nem kérdéses, hogy igen nagy százaléka pszichés faktorokra vezethető vissza. Ilyen lehet a stressz, a depresszió, a traumatizáltság vagy a rejtett házastársi konfliktus.

Szeghy Krisztina, pszichológiai mentor és családsegítő konzulens a Fix TV Babacsalogató című műsorának vendégeként elmondta: a fenti meddő eseteket evolúciós megközelitésben adaptiv reprodukciós kudarcnak tekinthetjük, s sikeres kezelésük csakis megfelelő pszichoterápiás segítséggel valósítható meg.

„Az evolúciós pszichológia nézetei szerint a meddőség nem betegség, hanem jobb időkre halasztott várandósság. A női szervezet mérlegel, és csak akkor engedélyezi a nő számára a fogantatást, ha bizonyos környezeti és személyi feltételek adottak. Minden nő biztonságra vágyik, amely alatt nem kizárólag az anyagiakat érti. Például több generáción át élt az a hiedelem a családomban, hogy minden a nő magának szül, hiszen az egyik férfi felmenőm nem tért haza a háborúból, de volt olyan rokonom is, aki eldobta magától a családját” – mondta a Babacsalogatóban Krisztina, aki erős női személyiségek közt nőtt fel, ezért nőies külsejével ugyan kompenzálja a férfiakkal vetekedő testi és lelki erejét, valójában azonban az egész életét ebben a nehezen feldolgozható kettősségben éli le.

A beleivódott nagycsaládi, fájdalmas, valós tapasztalatokon alapuló gondolatok akadályozták meg abban, hogy „ne görcsöljön rá” a fogamzásra. Szöőr Ádám műsorvezető Szeghy Krisztina pszichológiai mentorral készített interjúja nem más, mint mély önvallomás arról, hogy hogyan lehet feldolgozni a mai nőket feszítő ambivalenciát a sikeres fogamzás, szép várandósság és a természetes szülés érdekében.

Szeghy Krisztina pszichológiai mentor és családsegítő konzulens nem csak saját élményein keresztül beszélt Fix TV Babacsalogató című műsorában a meddőség lehetséges lelki okairól. A stressz, a szorongások és a hiedelmek mellett a különböző női viselkedésformák, személyiségjegyek is felmerülnek a beszélgetés során. Hogyan, és miért lehet akadálya a baba vállalásnak az, ha egy nőt annak idején fiúnak vártak a szülei, vagy hogy miért okozhat problémát a túlzott megfelelni vágyás, amelyet a hétköznapokban „teljesítménykényszerként” emlegetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük