A téli gumi használata: útmutató kezdőknek

A téli gumi használata: útmutató kezdőknek

A téli gumi a hideg hónapok beköszöntével az egyik legfontosabb biztonsági kellék. Nem csupán a kezdő sofőröknek, hanem a rutinos autósoknak sem szabad lebecsülni jelentőségét. A téli gumiabroncs kapcsán érdemes néhány alapvető dologgal tisztában lenni. Ezek közül a leghangsúlyosabb, hogy a legnagyobb hiba, ha nem használunk téli gumit!

Választási szempontok

Mielőtt sor kerülne a konkrét választásra, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk olyan alapvető információkkal, mint a gumiabroncs mérete. A megfelelő méret kiderítése rendkívül egyszerű, ugyanis az abroncs oldalán fel van tüntetve, mindössze le kell olvasni onnan.

Ha megvan a méret, akkor a következő szempont a márka kiválasztása. Sokan szeretnék az ismert gyártók termékeit alkalmazni, viszont ezeknek az ára is meglehetősen borsos. Ha ez nem fér bele a költségvetésünkbe vagy csak nem szeretnénk ennyit kiadni, akkor az abroncsokra, akkor sem szabad túlzottan aláadni, leginkább a középárkategória jöhet szóba. Természetesen, ha segítségre van szükségünk, több opció is szóba jöhet. A Gumidirekt keresője például sokat segíthet a megfelelő téligumi megtalálásában.

Mikortól szükséges az alkalmazás?

Senkinek sem javasoljuk, hogy az utolsó pillanatban kapkodva kezdjen téli gumit vásárolni. Abban az esetben, ha a hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá esik, akkor mindenképp téli gumira kell váltani. Semmi esetre sem szabad ezt halogatni, mivel a megfelelő gumiabroncsok beszerzése és felszerelése akár heteket is igénybe vehet. Az őszi időjárás igazán furfangos, ugyanis egyik héten még a vénasszonyok nyarát élvezzük, míg a másik héten már a sapka és a sál is előkerül, olyannyira lehűl az idő. A legjobb, ha már októberben sor kerül a cserére, még akkor is, ha a hőmérséklet még nem hűlt 7 Celsius fok alá, hiszen annyira meleg sincs, hogy az a gumiknak ártana.

Biztos, hogy kell? Az összkerékmeghajtás nem elég?

Általában a terepjáróval rendelkező autósok halogatják vagy mellőzik teljesen a téli gumi használatát az összkerékmeghajtásra hivatkozva. Tény, hogy elindulásnál nagy segítséget jelent, azonban a téli gumi esetében nem az elindulás a fontos. Ha az autó megcsúszik a jégen, vagy csak meg kell állni a latyakos úton, akkor mit sem ér az összkerékmeghajtás. A téli guminak a biztonságos közlekedésben és a megállásban van nagy szerepe. Már pedig ezen a téren az összkerékmeghajtás nem tudja felvenni vele a versenyt, így nem érdemes efféle okra hivatkozva mellőzni az abroncs vásárlást és cserét.

Akkor az ABS sem pótolhatja a téli gumit?

Nem, bizony! A különféle menetdinamikai rendszerekkel egy nagy probléma van. Még pedig, hogy a gumik tapadása szükséges hozzá. Emiatt nem érdemes vakon bízni a szerencsében és az autó különféle rendszereiben, mindenképp sort kell keríteni a gumicserére.

Meddig lehet használni a téli gumit?

Erre több válaszunk is van. Először is, ha a gyártás idejétől számítva tíz, míg a felszerelést követő öt évig alkalmazható az abroncs biztonságosan.

A másik opció, hogy a jogszabály 1,6 milliméteres profilmélységet határoz meg, attól függetlenül, hogy a gumiabroncs milyen típusú. Az viszont biztosan kijelenthető, hogy 4 milliméter vízválasztó, ennél nagyobb profilmélységgel nem biztonságos az abroncs használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük