Február 27-e a Jegesmedvék Nemzetközi Világnapja

Február 27-e a Jegesmedvék Nemzetközi Világnapja

Mindenki számára ismerős a hófehér bundájú jegesmaci. Első ránézésre bájos állat, aki mókás ó-lábával, szőrős talpával csámpázik a végtelen hómezőn. A látszat azonban csal; a pihe-puha szőrű mackó, szinte mesébe illő külseje veszedelmes ragadozót takar.

Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál – biztonságos a mozgása a jégen is.

Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.
A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él, ami nem meglepő, hisz a zord északi sark jégmezői nem igazán bővelkednek növényekben. Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá s akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

Az országban jelenleg csak a Nyíregyházi Állatparkban látható jegesmedve. Zora – aki az Európai Fajmegőrzés keretében került a SóstóZoo-ba, gyakran bemutatja úszótudományát üvegfalú medencéjében, a látogatók legnagyobb örömére.
Bár sarkköri élőhelyén fő táplálékát a fóka fajok alkotják, a parkban természetesen megváltozott az étrendje; a csirkehús s hal mellett, helyet kaptak a zöldség és gyümölcsfélék is.

Bár a fajnak nincs természetes ellensége s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról-napra csökken. Élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásául mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező és mérgező anyagok is populációi számának csökkenését eredményezik. Jelenleg 20-25.000 egyed él belőle a szabad természetben, ezért az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) a sebezhető kategóriába sorolta.
A sarkvidék vándorainak száma napról napra csökken – elsősorban a klímaváltozás miatt – ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem minden nap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük