Homokszűrő rendszerek – a tiszta medencevízért

Homokszűrő rendszerek – a tiszta medencevízért

A fürdőzés is lehet kellemetlen élmény – például akkor, ha a medencevíz koszos. Ahhoz, hogy a víz tiszta maradjon, szükség van megfelelő karbantartásra, például szűrőrendszerek használatára, amelyek kvarchomok, üveg vagy szűrőgömbök segítségével kiszűrik a vízből a szennyeződéseket, hogy az tiszta és csillogó maradjon. A homokszűrő rendszerek erős szűrőképességüknek köszönhetően valamennyi típusú medencéhez használhatók.

Hogyan működik a homokszűrő rendszer?

A kvarchomokot (vagy üveget, esetleg a szűrőgolyókat) a szűrőtartályba töltjük, hogy a továbbiakban állandó szűrőként működjenek, s megtisztítsák a vizet az úszó törmelékektől. Ahhoz, hogy a homokszűrő rendszer működjön, egy ún. skimmerre, vagyis felületi elszívóra is szükség van. Ennek két típusa létezik: az egyiket a medence falába építik be, a másikat pedig a medencefalhoz rögzítik.

A szennyezett víz a szűrőszivattyú segítségével a szűrőtartályba jut a fejszelepen keresztül. E folyamat során, ahogy a víz átfolyik a tartályban található szűrőközegen, a szennyeződések lerakódnak ott, a tisztított víz pedig visszakerül a medencébe a visszatérő vezetéken keresztül.  Így működik a medence homokszűrő rendszere.

 

A fejszelep állásai s a hozzájuk tartozó funkciók

FONTOS: A FEJSZELEP ÁTÁLLÍTÁSA MINDIG KIKAPCSOLT SZIVATTYÚ MELLETT TÖRTÉNJEN MEG!

Szűrés: ebben a helyzetben a vizet felülről szívják be a szűrőtartályba, s miközben átáramlik a szűrőközegen, a szennyeződések kiszűrődnek. Ezt követően a már tiszta víz visszakerül a medencébe.

Öblítés: ezt a funkciót a szűrűágy (homok / üveg) újbóli megtisztításához használhatjuk, melynek során a maradék szennyeződés is eltávolításra kerül. Ez a lépés mindig az utánmosást követően történjen meg, ha a szűrőközeget már feltöltöttük, és az első beindításon is túl vagyunk. A víz ilyenkor a tartály felső részébe kerül – itt történik meg a szelep leöblítése, majd a víz lefolyik a szivattyún keresztül.

Cirkuláció: a medencevíz kémiai kezelése utáni (szűrés nélküli) keringtetésre alkalmas. A beszívott víz a fejszelepből visszamegy a medencébe anélkül, hogy átáramolna a szűrőközegen.

Visszamosás: ha a manométer a 0,3–0,6 bar normál üzemi nyomás fölé kerül, visszamosást kell alkalmazni, mivel ez azt jelzi, hogy a szűrőközeg tisztításra szorul.

Fontos: a visszamosással 200-1100 liter vizet szívnak le, ezért ilyenkor friss vízellátásra van szükség!

Az alsó szitába táplálják ebben a helyzetben a vizet, amely ezt követően felfelé áramlik a szűrőközegen keresztül. Ilyen módon a szennyeződések fellazulnak, s a kosz távozik a „piszkosvíz” csövön. A visszamosást addig kell ismételni, amíg a csövön kifolyó víz tiszta nem lesz.

Zárt állás: ez a funkció az előszűrő tisztításához, illetve karbantartáshoz használandó. Ilyenkor nincs se szűrés, se vízáramlás, mivel a zárt állás megakadályozza a vízáramlást a szivattyúba és a szűrőbe.

Ebben a helyzetben a szivattyút tilos bekapcsolni!

Vízelvezetés: a víz leeresztése történik meg ilyenkor. Jellemzően akkor választják ezt a lehetőséget, ha a víz már erősen szennyezett, vagy algakezelés után kívánják kiüríteni a medencét. A víz ilyenkor a szűrőt megkerülve, közvetlenül a szivattyún keresztül távozik.

Tél: ez a funkció a téli időszakban alkalmazandó, amikor a medencét nem használjuk. A szelepkar itt közbenső helyzetben van, s oldja a szelep belső elemeit. A szűrőrendszer téli tárolása esetén javasolt a kart ebbe a helyzetbe fordítani.

Tilos ebben a helyzetben a szivattyút bekapcsolni!

Mennyi ideig használható a kvarchomok?

Mivel a kvarchomok szűrőképessége idővel gyengül, érdemes kétévente cserélni, hogy a homokszűrő rendszer mindig megfelelően működjön. Föld feletti medencéknél 1-2 évente ajánlott a homokot cserélni.

További információkért látogasson el a https://www.medencepont.hu/ weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük