Miért alakul ki a migrén és hogyan lehet kezelni?

Miért alakul ki a migrén és hogyan lehet kezelni?

Ismered a reklámot, amely úgy indul, hogy „Ez már nem is fejfájás, hanem migrén?” Érezted már? Akkor tudod, hogy mennyire okoz ez erős fájdalmat. De miért alakul ki és hogyan lehet kezelni?

Miért alakul ki a migrén?

A migrén jóval több egy átlagos fejfájásnál. Az intenzív fájdalom rendszerint a fej egyik oldalán lép fel, és az agyat és az egész idegrendszert érinti. Ezért sokkal erősebb egy ’egyszerű’ fejfájásnál. A lüktető, hasogató fájdalom hatására a legtöbb beteg ilyenkor kerüli az erős zajjal és fénnyel járó tevékenységeket. Akik megtehetik visszahúzódnak egy csendes szobába és órákat pihennek. Sajnos ez nem adatik meg mindenkinek, hiszen, ha a munkahelyen vagy egy családi program közepén lép fel a migrén, azt valahogy túl kell élni és minimalizálni kell a kellemetlen tüneteket. A kialakulását, hirtelen fellépésének okait még mindig kutatják az orvosok, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak olyan tényezők, amelyek sokaknál kiválthatják a migrént. Ilyen például a stressz, a rendszertelen alvás, bizonyos ételek (csokoládé, kávé, alkohol) és erős fájdalomcsillapítók, különböző gyógyszerek. Az érzékszervek túlterhelésétől is lehet migrénes fejfájást kapni. Aki zajos, vibráló, megterhelő környezetben dolgozik, próbálja meg minimalizálni ezeket a hatásokat.

A migrén

A migrén jelentkezését legtöbbször nem lehet megjósolni. Vannak azonban figyelmeztető tünetek, amelyek fellépésekor már meg is kezdhetjük a kezdődő fájdalom csillapítását. Ha hányingert, zsibbadást, szédülést, illetve fény-szag- és hangérzékenységet érzékelünk, közérzetünk rossz lesz, akkor ott már gondolhatunk a hamarosan megjelenő migrénes rohamra. Sokszor indul a folyamat látászavarral, amely szédülésbe csap át.  A migrén erősödésével a test különböző pontjai is megfájdulhatnak. A betegnek ilyenkor pihenésre, stresszmentes környezetre van szüksége. A migrénes rohamok 4 órától akár 24 óráig is fennállhatnak, és sajnos hosszútávú szövődményei is vannak. Egyrészt az intenzív és hosszan tartó fájdalom miatt a betegnél egyfajta depressziós állapot, kimerültség lép fel és a tünetek nemcsak a fizikailag viselik meg a migrénben szenvedőt, hanem lelkileg is. Általában a migrénesek a rosszulléten túl lelkiismeret-furdalást éreznek, hogy kiestek a munkából, hogy nincsenek ilyenkor eleget a családjukkal, vagy nem tudnak a megbeszélt programokon megjelenni.

Hogyan lehet kezelni?

A szakemberek mindig felhívják a figyelmet, hogy a migrén kezelése nagyon egyén függő, mindenkinek azokat a módszereket kell megtalálnia, amelyek neki segítenek. A leggyakoribb kezelés a gyógyszeres gyógymód, de sajnos sokszor ez hatástalan, mivel a gyógyszer már a tünetek megjelenése után fejti ki a hatását. Vannak, akiknek segítenek a nyugtató illóolajok, aromák, de ez a betegek kis százaléka, hiszen a legtöbb embernél ilyenkor az illatok is csak erősítik a lüktető fájdalmat. Újabb tapasztalatok számolnak be az akupresszúrás gyógymóddal dolgozó kezelések jótékony hatásáról, ezért a migrén piercing is megér egy próbát. A fájdalomcsillapító hatást kifejtő piercing végleges megoldás jelenthet a migrénre. A kezelés fájdalommentes és csak pár percet vesz igénybe. A legnagyszerűbb ebben a kezelésben, hogy míg a gyógyszer, a pihenés, vagy bármilyen szer, csak ideiglenes enyhülést hoz, és a migrén időszakosan mindig újra kezdődik, addig egy piercing behelyezés végső megoldást nyújthat minden betegnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük