Mire kell figyelni a szürkehályog műtét után?

Mire kell figyelni a szürkehályog műtét után?

A szürkehályog műtét egy alig néhány percet igénylő, altatás nélküli, teljesen fájdalommentes eljárás, mégis fokozottan figyelni kell utána pár dologra, ha valaki meg akarja őrizni visszanyert szeme világát. (Apró kitérő, hogy a magyar nyelvben a különböző hályogok által okozott látásvesztést nevezték eredetileg úgy, hogy „elveszíti a szeme világát”.) A következőkben összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes, amikor szürkehályog műtétre készül.

Mi az a szürkehályog és hogyan kezelik?

A szürkehályog (orvosi nevén cataracta) olyan betegség, amely során elszürkül a szemlencse. A latin neve vízesést jelent és a látásromlás jellegére utal, mert a páciens számára a világ egyre inkább olyan lesz, mintha vízesés fátylán át látná.

A szürkehályog olyan betegség, amely részben genetikai eredetű, részben káros környezeti hatások miatt alakul ki. Gyógyszeres kezelése nem lehetséges és megelőzésére sincsenek bizonyítottan hatékony stratégiák, ha elindul, akkor általában halad előre és fokozatosan rontja a látásélményt. Az egyetlen tartós megoldás a szemlencse műtétje lehet, ahol a saját szemlencsét műlencsére cserélik, így megszüntethető a betegség.

Veszélyes a szürkehályog műtét?

Mint minden orvosi beavatkozás, a szürkehályog műtét is hordoz magában kockázatot, ugyanakkor ez szinte teljesen elhanyagolható, mert ez az egyik leggyakoribb szemműtét típus, amit már 50 éve végeznek szerte a világon és évente több millió ember látását állítják így helyre.

Magyarországon ugyancsak rutinműtétnek minősül, mindenképpen ajánlott elvégeztetni, ha valaki tapasztalja magán a szürkehályog tüneteit (homályos látás, elhalványuló színek, reflektorok, lámpák káprázása, túl erősnek tűnő napfény, rossz éjszakai látás, a szemüveg dioptriájának gyakori változása). Ezek a problémák számtalan szemészeti betegségre utalhatnak, de ha folyamatosan tapasztalja őket, akkor mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni.

Hogyan gyógyítják a szürkehályogot?

A műtét során ultrahanggal távolítják el az elszürkült lencsét és egy mono- vagy trifokális műlencsét ültetnek be a helyére.

A kettő között az a különbség, hogy a monofokális műlencsével közelre vagy távolra lát majd élesen, a másik távolságra azonban továbbra is kell szemüveget viselnie. Ha tehát a monofokális műlencsével távolra korrigálják a látását, akkor olvasáshoz szemüvegre lesz szüksége, ha pedig munkája miatt az közeli éleslátás helyreállítása a preferencia a lencseműtéttel, akkor autóvezetéshez, TV nézéshez kell majd a szemüveg.

Trifokális műlencse esetén akár teljesen elhagyhatja a szemüveget, mert a lencse olvasáshoz, monitoron történő munkához és vezetéshez is megfelelő látást biztosít.

Ezekre figyeljen a szürkehályog műtét után!

A szürkehályog műtét utáni teendőknek érdemes részletesen utánanéznie a beavatkozás előtt, hogy előre fel tudjon készülni és átszervezni a műtét utáni napokat, heteket, be tudja tartani az orvosi utasításokat és kímélni, védeni tudja a műtéti területet.

Maga a beavatkozás rutinműtétnek tekinthető, és az utána következő időszak sem kíván sok lemondást a páciensektől.

Az alábbiakra azonban mindenképpen figyelni kell:

  • kerülje a nehéz (pár kilónál nehezebb) súlyok emelését 30 napig,
  • kerülje az úszást, szaunázást, és általában a vízi sportokat egy hónapig,
  • a műtéti területet 3 napig nem érheti víz, ezt követően óvatosan meg lehet már mosni tiszta vízzel a szemkörnyékét, de összeségében 2 hétig kerülni kell mindenféle kozmetikai szer használatát,
  • hajmosás csak egy hét után javasolt, de két hétig vigyázzon, hogy sampon ne kerülhessen a szemébe,
  • az első hét letelte után a sportoláshoz is fokozottan elkezdhet visszatérni, de a nagyobb fizikai megerőltetést igénylő sportokkal várjon 2 hétig és a nehéz súlyok emelésének tilalmát tartsa be egy hónapig,
  • vezetni is újra elkezdhet egy hét után, ha már stabilnak, megfelelőnek érzi a távoli látását.

 

A pár hetes lábadozási időszak könnyen átvészelhető, már néhány nap alatt megfelelő a látás a mindennapi tevékenységekhez és az esetek többségében mindössze 6 hét alatt beáll a végleges látásélesség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük