Nyolc gladiátor küzd életre-halálra a budapesti Világsakkfesztiválon

Nyolc gladiátor küzd életre-halálra a budapesti Világsakkfesztiválon

Olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes, világbajnoki kihívó, volt világbajnok nagymester is Budapest vendége lesz az októberi nemzetközi sakkgálán. A Polgár Judit Sakk Alapítvány szervezésében október 8-án a Várkert Bazárban ismét megnyitja kapuit a Világsakkfesztivál.

A tízedik alkalommal megrendezett fesztivál célja, hogy bemutassa a sakk 1000 arcát, hogy legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető, a sakk fontosságára figyelő ember egyszerre osztozhat a sakk kivételes élményében – hangsúlyozta Polgár Judit a rendezvény programbemutató sajtótájékoztatóján, a budapesti Chess étteremben. A mára több ezres látogatót vonzó sakkfesztivál igazi nemzetközi eseménnyé nőtt.

Az esemény egyik csúcspontja minden bizonnyal a Highlander Kupa lesz, amelyen nyolc világsztár sakkozó, egyenes kieséses küzdelemben mérkőzik meg a 15,000 dolláros fődíjért! Az élet-halál küzdelemre Budapestre érkezik többek között az elmúlt negyedszázad meghatározó világsztárja, Boris Gelfand, világbajnoki kihívó, olimpiai bajnok, valamint ismét ringbe száll a volt világbajnok, Rusztam Kaszimdzsanov, aki már a tavalyi kupán egyszer diadalmaskodni tudott. Magyarországot többek közt épp a szeptemberi Bakui Sakkolimpián ezüstérmet szerző Almási Zoltán képviseli, és lesz hazai színekben versenyző sakkozónő is Hoang Thanh Trang személyében. A vállalkozó szellemű amatőrök pedig szimultánt játszhatnak Polgár Judittal és Polgár Zsófiával.

A budapesti központú rendezvényhez már közel 90 országból csatlakoztak. Október 8-án minden kontinens Budapestre figyel: idén ugyanis már élő, angol és magyar nyelvű közvetítéssel is bekapcsolódhat a programokba, aki személyesen nem tud ott lenni a Várkert Bazárban. A „Sakktérképen” pedig minden érdeklődő üzenheti a világnak, hogy ő maga is részese a sakkünnepnek. A fesztivál ötletgazdája és főszervezője mindenidők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár Judit, aki meggyőződéssel képviseli álláspontját, miszerint „Gondolkodni, alkotni jó, a sakk ezért teljesebbé teheti az életet.”

A változatos családi- és gyermekprogramok, a sakk, művészet, sport és játék világába kalauzol, ahol a gyermekek, szülők és nagyszülők – a feledhetetlen szórakozás és játéköröm mellett – egyaránt megismerkedhetnek a sakk képességfejlesztő hatásaival, a stratégiai és kreatív gondolkodás előnyeivel és fontosságával. A Sakkpalota workshop keretében pedig pedagógusok szerezhetnek hasznos információkat a sakkpalota program kivételes képességfejlesztő módszeréről.

A Világsakkfesztivál színes egész napos családi programjaival fiataloknak és időseknek egyaránt kivételes lehetőséget biztosít ahhoz, hogy kitáruljon számukra egy világ, amelyben a sakk egy közös nyelv, egy térben és időben átívelő összekötő kapocs. A fesztivál mottója is ez: A sakk összeköt minket.

A rendezvény kiemelt támogatói között megtalálható a Szamos Marcipán Kft. és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., valamint a Magyar Sakkszövetség is. Utóbbi képviselője, Rácz Zoltán főtitkár a sajtótájékoztatón a Highlander Kupa sakkéletben betöltött fontosságára hívta fel a figyelmet. Kelényi Kolos, a Szamos Marcipán Kft. képviseletében a sakk tanulásban betöltött jelentőségére helyezte a hangsúlyt, arra, hogy a sakk egy generációkon átívelő „örök” élmény. Dr. Simon Attila vezérigazgató a Herendi Porcelánmanufaktúra Társadalmi felelősségvállalást emelte ki a rendezvény támogatása kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük