Hogyan lehetséges megelőzni a WC dugulását?

Hogyan lehetséges megelőzni a WC dugulását?

Mivel a WC dugulása általában a legváratlanabb pillanatokban jelentkezik, nem mindig vagyunk felkészülve a kellemetlen eseményre. Ha szerencsénk van, akad a kézközelben néhány eszköz, vagy vegyszer, amelyekkel sikeresen orvosolhatjuk a problémát. Más szituációban viszont ezek a módszerek teljesen hatástalanok és szakember segítségére van szükségünk. Ilyen lehet például, ha a lefolyóba egy olyan idegen tárgy került, amit kézzel nem tudunk eltávolítani. Ebben az esetben meg sem szabad próbálni a pumpa, vagy a csőgörény használatát, mert fennáll a lehetősége annak, hogy tovább nyomjuk az akadályt.

Jó hír azonban, hogy a WC duguláselhárítás igénybe vétele a legtöbbször már egy kis odafigyeléssel is könnyedén elkerülhető. Ebben a cikkben azokat a lehetséges veszélyforrásokat mutatjuk be, amelyek gyakran képeznek dugulást a lefolyóban.

Mire kell ügyelnünk, ha szeretnénk elejét venni a WC dugulásának?

A szakemberek szerint a legtöbb probléma azokkal a tisztasági termékekkel van, amelyeket a tulajdonosok a használat után közvetlenül a vécébe dobnak. Mivel ezek nagyon jó nedvszívó rétegekkel lettek ellátva, a lefolyóba kerülve pillanatokon belül megdagadhatnak. Ha mellettük a csomagolóanyagok is a vécében landolnak, együtt még nagyobb gondot okozhatnak. Kevesen tudják csak, de a jó minőségű papírzsebkendők és egyéb törlők sem igazán oldódnak jól a vízben, ezért gyakran vezethetnek duguláshoz.

Egy másik kiváltó ok a spórolás, ami nem minden esetben célravezető. Vannak lakástulajdonosok, akik szeretnek kevesebb öblítővizet használni, így a vécépapírmaradványok és más szennyeződések nem tudnak megfelelően elindulni a csatorna irányába. A lefolyóban már rövid időn belül akadályokat hozhatnak létre, amelyekben további anyagok ragadhatnak fenn. A toalett lehúzása tehát nem csupán higiéniai szempontból fontos, de a dugulások megelőzése érdekében is.

További probléma lehet, ha egy adott háztartásban túl kemény a víz. A vízkőlerakódások ellen nagyon nehéz védekezni, de a megfelelő tisztítás sokat segíthet az ügyön. Ennek érdekében célszerű a csészét és a lefolyót bizonyos időközönként szódabikarbónás ecettel átmosni. Manapság azonban már léteznek olyan bolti vegyszerek is, amelyek a vécében alkalmazva kiváló vízkőoldó hatással bírnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük