Szennyvízszivattyú tudnivalók

Szennyvízszivattyú tudnivalók

Magyarországon csak az utóbbi időben kezdődött el nagyarányú csatornázás, ezért sok helyen ma is főszerepet kap a szennyvízszivattyú. Bár az Uniós források hatalmas lehetőséget adtak a csatornák kiépítésére akár a legeldugottabb helyeken is, azt ki kell jelenteni, hogy még közel sincs mindenhol megoldva ez a probléma.

Az elmúlt évtizedekben szerencsére nagyon sokat fejlődtek a gépek is, így ma már különféle típusok állnak a vásárlók rendelkezésére. Érdemes azonban megnézni, mikor, mit veszünk pontosan.

Szennyvíz szivattyú vagy szennyezett víz szivattyú?

A szakmai terminológia erősen megkülönbözteti a szennyvíz szivattyúk és a szennyezett víz szivattyúk fogalmát. Utóbbi azokat a gépeket jelenti, melyek a maximum 30 mm-es lebegő anyaggal tudnak elbánni. A szennyvíz szivattyú ezzel szemben a 30 mm-nél nagyobb lebegő darabkákat is el tudja szállítani, ezért ideális a háztartási vagy ipari fekáliás vizek szivattyúzására. Biztosan mindenkinek megvan az a kép, ahogy a nagypapa régen az otthoni derítőbe lógatja a szennyvízszivattyút, majd amikor eldugult, akkor bőszen szitkozódott.

Szerencsére az ilyen problémák már a múlté, hiszen például a Vortex nyitott járókeretes szivattyú nem hiába ismert még dugulás mentes szivattyú néven is. Az ilyen termékekben van egy darálókés, ami felaprítja a vízben lebegő szennyeződéseket, így azok már gond nélkül továbbíthatók. Persze mindig a felhasználási helyhez kell tervezni, mert nyitott főcsatornánál az ilyen gépek dugulást is okozhatnak a kis átmérő miatt.

Mi is sokat megtehetünk azért, hogy a csatornánk és a szennyvízszivattyú minél hosszabb életű legyen. Ezeket a gépeket az olyan szennyeződésekhez tervezték, mint például az emberi fekália és a háztartási szennyeződések. Nem tudnak viszont mit kezdeni a modern törlőkendőkkel, melyek többsége nehezen bomlik le, viszont tökéletes arra, hogy a szivattyút eltömítse. Ezen még a darálókéses modellek sem tudnak segíteni, mivel nem arra készítették őket, hogy műszálas vagy nagyon tömör vatta anyagot szabdaljanak fel.

Ezért általánosságban elmondható, hogy ha szennyvízszivattyú szükséges, akkor érdemes konzultálni a webshop ügyfélszolgálatával, megadni nekik a fő paramétereket, ők pedig biztosan tudnak nekünk ideális modellt javasolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük