Így zajlik a klímák tavaszi nagytakarítása

Így zajlik a klímák tavaszi nagytakarítása

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb merészkedik, és odakinn a természet is ébredezni kezd, lassacskán magabiztosan is kijelenthetjük, hogy megérkezett a tavasz. Sok háztartásban ilyenkor kerül sor az év egyik legnagyobb takarítására, amibe a légkondicionáló berendezéseket is érdemes belevonni.

A koncepció igazán egyszerű: a legtöbb klímarendszer az őszi és téli hónapokban használaton kívül van, ez idő alatt pedig rengeteg por, kosz és egyéb hulladék rakódik le a kültéri és beltéri egységeken. Ahhoz, hogy egy klíma a lehető leghatékonyabban működhessen és tehesse elviselhetőbbé a nyári hőséget, érdemes már tavasszal alaposan kitakarítani, illetve elvégezni rajta a szükséges karbantartási feladatokat. Ezzel azt is biztosíthatjuk, hogy a készülék ne a nyár közepén menjen majd tönkre, amikor a legnagyobb szükség lesz rá.

Szóval miket érdemes már tavasszal elintézni, hogy a klímaberendezések egész nyáron gond nélkül működhessenek? Íme néhány hasznos tipp ehhez!

1. Cserélje vagy tisztítsa ki a légszűrőket

Egy alapvető karbantartási feladat, amit épp olyan egyszerű elvégezni, mint elfelejteni. A légszűrők állapota nem csak a klímarendszer hatékonyságát befolyásolja, hanem a szobában forgatott levegő minőségét is.

Amennyiben a klímát rendszeresen használja, ajánlott legalább havonta elvégezni a szűrő cseréjét vagy megtisztítását (a modellhez kapott kézikönyvből tájékozódhat, hogy melyikre lesz szüksége). Állítson be egy havonta ismétlődő figyelmeztetést telefonjában, hogy biztosan ne feledkezzen meg róla.

2. Tisztítsa ki a kondenzvíz-elvezetőt

A klímaberendezésekben termelődő kondenzvizet valahogyan ki kell vezetni a szabadba, ezt pedig általában egy egyszerű műanyag csővel szokás megoldani. Ha azonban ez a cső valami miatt eldugul, akkor a víz a rendszerben maradhat, kárt tehet abban, illetve akár vissza is folyhat a szobába.

Ezt a csövet por, lerakódások, rozsda és egyéb szennyeződések tömíthetik el az év során, ezért a tavaszi használat előtt mindenképpen ajánlott ellenőrizni és szükség esetén átmosni.

3. Távolítsa el a hulladékokat a kültéri egység körül

Ellenőrizze kültéri egységet és győződjön meg róla, hogy a közvetlen környezete tiszta és akadálymentes legyen. Habár a növények biztosan jól mutatnak körülötte, a fák és a bokrok ágai, illetve levelei könnyedén beakadhatnak a rácsok közé, amik korlátozhatják az egység működését és akár kárt is tehetnek abban.

Takarítsa le tehát az egységet, és szükség szerint metssze meg a közelébe telepített fákat és bokrokat.

4. Tisztítsa meg a párologtató csövet

A külső párologtató cső csak akkor működhet hatékonyan, ha rendszeresen megtisztítják. Ehhez külön tisztítószert vásárolhat, vagy megkérhet rá egy klímaszerelőt is (ajánlott).

5. Ellenőrizze a hűtőanyag szintjét

Ha a rendszerben túl sok a hűtőanyag, vagy nincs benne elegendő, akkor ez csökkentheti a klímaberendezés hatékonyságát. Érdemes tehát ellenőrizni és korrigálni ezt, illetve ellenőrizni, hogy a hűtőanyag-elszívó cső (a kültéri egységhez csatlakozó vastagabb rézcső) megfelelően van-e szigetelve.

6. Bízza egy szakemberre!

Ha nem szeretne a klímaberendezések érzékeny alkatrészeivel foglalkozni, akkor bízza ezeket a feladatokat egy tapasztalt klímaszerelőre! Egy szakember pontosan tudja, hogy milyen alig észrevehető problémák bujkálhatnak egy ilyen berendezésben, és hogy hogyan lehet még időben elhárítani a későbbi költséges cseréket és javításokat.

A tavasz tehát a legideálisabb időszak a klímák kitakarítására és karbantartására. Ha pedig még csak most gondolkodik egy új légkondicionáló beszerzésében, akkor a klímaszerelés árai is kedvezőbbek lehetnek ebben az átmeneti szezonban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük