Pótkocsi típusok: miben különböznek egymástól?

Pótkocsi típusok: miben különböznek egymástól?

A mezőgazdasági pótkocsik utánfutóként funkcionálnak, amelyeknek a vetési, aratási és egyéb munkák során vesszük nagy hasznukat. Egy nagyobb gazdaságban alapvető gépnek, kiegészítőnek számít, hiszen enélkül szinte lehetetlen eljuttatni egyik helyről a másikra nagyobb mennyiségű trágyát, termést és miegymást.

 

Ebben a cikkben a pótkocsi típusokkal ismerkedünk meg jobban, eláruljuk azt is, hogy miben különböznek egymástól az egyes fajták.

Pótkocsik a mezőgazdaságban

A pótkocsi és az utánfutó fogalmak jelentése nagy részben fedik egymást, a pótkocsik azonban nagyobb méretű gépek, a kisebb típusokat nevezzük csak utánfutóknak. Ezek kapcsán sokaknak segített már a tájékozódásban a Novara weboldala. Itt kiderül az is, hogy közös tulajdonságuk, hogy önmaguktól nem alkalmasak arra, hogy munkavégzést hajtsunk végre velük. Csak akkor működőképesek, ha valamilyen járműhöz csatlakoztatjuk őket, egy erőgéphez, például traktorhoz, így a vontatott jármű elláthatja a feladatát, a szállítást.

A pótkocsi típusok

A pótkocsik használata igen praktikus, hiszen számos munkára alkalmasak, beleértve a logisztikai feladatok elvégzését is. A mezőgazdaságban sok az ömlesztett áru, mint a bálák, a termények, valamint a trágya, általában ezek szállítására alkalmazzák őket. A Novara kínálatában széles körű igényekhez alakított gépeket találhatunk. Ezek között az alábbi fajtákat különböztethetjük meg:

 

  • bálaszállító pótkocsik
  • kertészeti pótkocsik
  • gépszállító pótkocsik
  • szőlészeti pótkocsik

 

A bálaszállító kifejezetten abból a célból készültek, hogy kisebb és nagyobb bála mennyiséget szállítsunk el egyik pontból a másikba. A BICCHI gyártó modelljei számos teherbírási kivitelben kaphatóak, így akadnak kisebb, néhány tonna teherbírású gépek vagy akár három tengelyes, 20 tonna szállításra alkalmas eszközök is egyaránt.

 

Eligazodni azonban nem egyszerű az egyes gépek között, így több kategóriát is létrehoztak annak érdekében, hogy tisztább képet kapjuk az egyes pótkocsik használhatóságáról. Ennek alapján vannak egytengelyes, kéttengelyes, teknős, valamint tandem pótkocsik. A tengelyek számát általánosságban a méret, illetve a terhelhetőség határozza meg. Egy nagyobb terhelhetőségű pótkocsi több tengelyes, egy kisebb eszköz azonban csak egy tengellyel rendelkezik.

 

Egytengelyes pótkocsik

A Novara egytengelyes pótkocsijai 2-től 6,6 tonnás kivitelig kaphatóak. A legkisebb változat a BRT 125 GCF, amely egy hidraulikus, 3 irányban billenthető darab, amelynek teljes kapacitása 2500 kg, míg maga a kocsi súlya 450 kg. A légfék rendszer biztonságosan használható, a szimpla oldal pedig könnyen állítható. Hozzá kell tenni, hogy már a két tonnás teherbírással rendelkező pótkocsi esetében is szükség van műszaki vizsgára és névre íratásra, így ezek költségei még rájönnek a termék árára. Jó hír viszont, hogy egy év garancia jár rá, így biztosan tesztelhetjük, hogy minden rendben működik-e rajta.

 

A robosztus 6,6 tonnás egytengelyes pótkocsi a BRT 502L nevet kapta, amelyet a gyártó magasítóval látott el. A 3 irányban, hidraulikus megoldással billenthető eszköz könnyen használható. Teljes kapacitása 8000 kg, míg magának a pótkocsinak a súlya 1350 kg. Nagy előnye, hogy lehetővé tették rajta az aprómag kiöntést, tartozik hozzá egy létre, valamint az oldala is duplafalas, így tényleg semmi sem akadályozhat meg bennünket a mezőgazdasági munkák elvégzésében.

Kéttengelyes pótkocsik

Ebből a legkisebb a 3 tonnás 2B 30 BICCHI, 4000 kg teljes kapacitással és 1000 kg súllyal. Hasznos tulajdonsága az állítható támasztóláb, az aprómag kiürítés és a szimpla oldalfal. Amennyiben viszont egy ennél jóval nagyobb teljesítményre van szükség, akkor a legjobb választás a 15,5 tonnás 2B 200-as, amellyel akár 20 ezer kiló is szállítható. Szintén tartozik hozzá létra, dupla oldalfal és aprómag kiürítés lehetőség. A legtöbb esetben tehát csupán a teherbírásuk különbözik, néhány apróbb funkciótól eltekintve.

 

Egy minőségi pótkocsi minden gazdaságban praktikus gép, hiszen a bálaszállítástól kezdve, a trágyázáson át, egészen a vetésig nagy hasznát lehet venni. Csak egy strapabíró traktorra van szükség és indulhat is a munka.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük