Így segít a Grantis megtakarítási formákat választani

Így segít a Grantis megtakarítási formákat választani

A hosszú távú pénzügyi stabilitás érdekében az egyik legfontosabb lépés, hogy tudatos módon válasszunk a megtakarítás formák közül. Egyre többen ismerik fel jelentőségét annak, hogy a biztos anyagi háttér nem feltétlenül az aktuálisan magas bevételeinktől, sokkal inkább a jól eszközölt befektetéseinktől függ. Ez azonban több okból kifolyólag sem egyszerű feladat. Egyfelől minden élethelyzet más és más, így a célok is rendkívül különbözők lehetnek. Attól függően azonban, hogy például időskori biztonságunk elősegítésére vagy épp a közeljövőben aktuálissá váló nagyobb kiadásra szeretnénk megoldást, teljesen más konstrukciót kell választanunk. Arról nem is beszélve, miszerint a jelenlegi hatalmas kínálatnak köszönhetően megtakarítási formák tucatjai állnak a rendelkezésünkre, a különféle csomagok száma pedig akár több százra is rúghat. Ennyi lehetőségből pedig külső segítség nélkül embert próbáló feladat megtalálni a számunkra legideálisabbat. A Grantis pénzügyi tanácsadás épp ezen a problémán hivatott segíteni. A független pénzügyi szakértők évtizedes tapasztalatának köszönhetően egy-egy ilyen konzultáció során letisztult képet kaphatunk arról, melyik eszközzel érhetjük el a legjobb eredményt.

Milyen módon segít a Grantis megtakarítási formákat választanunk?

Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám egy hozzáértő egész más szemszögből közelíti meg a kérdést, mint ahogyan azt mi tesszük. Laikusként általában arra fókuszálunk, hogy egy-egy eszköz adott futamidő alatt mekkora tőkefelhalmozást tesz lehetővé és ezért nekünk milyen havidíjat kell fizetnünk. Persze vannak, akik ennél mélyebben belemerülnek a témába, de sokan a legegyszerűbb konstrukciók közül szeretnének választani, hiszen a megfelelő háttértudás nélkül túlontúl rizikósnak tűnik egy olyan eszköz, ami elsőre nem ilyen könnyen átlátható. Ez a gondolatmenet azonban gyakorta csak félmegoldásokat szül. Kellő tájékozottság híján végül jó eséllyel letesszük a voksunkat valami olyan megtakarítási forma mellett, ami ugyan megfelelőnek tűnik, holott szinte biztosan létezik annál optimálisabb metódus is. Egy független pénzügyi tanácsadóval folytatott konzultáció során épp ezért elsőként mindig a személyes preferenciáink kerülnek előtérbe. Kardinális kérdés ilyenkor, hogy pontosan milyen céllal szeretnénk befektetni, miképp az is perdöntő lehet, milyen megtakarítási, vagy kockázatvállalási szerződésekkel rendelkezünk az adott pillanatban. Elengedhetetlen a tervezett lekötések és az anyagi helyzetünk kiegyensúlyozása is. Általánosan tapasztalható jelenség, miszerint az emberek sokkal megengedőbbek a saját pénzügyeikkel kapcsolatban, mint amennyire az indokolt lenne. Egy külső szakértő a pozíciójából adódóan jóval realistábban látja lehetőségeinket, ezáltal segít elkerülni minden olyan helyzetet, amiben túlvállalnánk magunkat. Tudniillik az ideális megtakarítási forma legfőbb jellemzője, hogy a futamidő lejártáig megerőltetés nélkül finanszírozni tudjuk annak költségeit, így még az esetlegesen fennálló nehezebb anyagi körülmények között sem kell felbontanunk a szerződést. A legnagyobb veszteséggel ugyanis általában akkor kell számolnunk, amikor külső kényszer hatására egy alkalmatlan pillanatban kell felhagyni a megtakarítással. Ezeket a hibákat mind elkerülhetjük, ha szakértői segítséggel hozzuk meg a végső döntést.

Milyen megtakarítási forma lehet az ideális számunkra?

Ahhoz, hogy végül biztosan a legjobb konstrukció kerüljön kiválasztásra, elengedhetetlen száz százalékig őszintének lenni a célokat és a kompetenciákat illetően. A megfelelő eszköz megválasztása során ugyanis kardinális kérdés többek közt az is, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandók vállalni hosszú távon, miképp az sem mindegy, szeretnénk behatóan foglalkozni befektetéseinkkel, vagy sem. Míg ugyanis például egy állampapír, vagy egy vegyes életbiztosítás minimális rizikóval jár, addig a részvénypiac és a tőzsde világa folyamatos felügyeletet és nem utolsó sorban hozzáértést követel. Nagyon fontos, hogy a lehető legrealistábban mérjük fel ezeket a tényezőket, hiszen csak így lehetséges megtalálni azt a megtakarítási formát, ami nem jelent majd túlságosan nagy terhet. Emellett azonban azt is vegyük figyelembe, miszerint a statisztikák azt mutatják, ha nem vagyunk rákényszerítve a rendszeres befizetésre, akkor igen magas az esélye annak, hogy idővel felhagyunk azzal. Kiváló példa erre az önkéntes nyugdíjpénztár, ahol a nem fizetők aránya közel 50 százalék, hiszen nem jár érdemi büntetéssel, ha megszakítjuk a díjfizetést. Kétségtelen tehát, miszerint a megtakarítási formák közül csak tudatosan és alapos körültekintéssel lehetséges kiválasztani a céljainknak és élethelyzetünknek leginkább megfelelőt. Ez a feladat sok esetben rendkívül nehéz, hiszen rengeteg tapasztalatot és háttér-információt igényel, amire a legtöbbünknek se ideje, se energiája nincs. Szerencsére a hathatós segítség egy karnyújtásnyira van, ezért is fontos, hogy éljünk vele és kérjük szakemberek tanácsait a döntéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük