Egy ideig még biztos le lehet csapni egy pár téligumi akcióra

Egy ideig még biztos le lehet csapni egy pár téligumi akcióra

A hőmérő higanyszála időnként már meglepően keveset mutat, de a legtöbben még nem gondolnak a gumicserére. Pedig érdemes lenne legalább ellenőrizni a garázsban levő darabokat, hiszen könnyen lehet, hogy a hideg hónapok előtt még cserére szorulnak azok. Akár otthona kényelmét sem szükséges elhagyni ahhoz, hogy megtalálja a keresett márkát.

Ha jó helyen keres, akkor már most felkészítheti a kocsiját a téli időszakra. Az autósok által jól ismert hét fokos szabály alkalmazása hamarosan aktuálissá válhat, hiszen a reggelek egyre hűvösebbek. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy rendszerint akkor válik nélkülözhetetlenné a gumicsere, ha a hőmérséklet tartósan hét fok alá csökken. Kivételek persze mindig adódnak. Hegyvidéken él? Kora reggel indul munkába? Ilyenkor bizony előfordulhat, hogy rendkívül hideg aszfalton kénytelen közlekedni. Erre a nyári gumi sem alapanyagát, sem felületi kialakítását illetően nem alkalmas.

Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek minden évszakváltáskor a gumicsere fontosságát. A téli jeges, havas utakon nélkülözhetetlen a megfelelő téli abroncs használata. A téli gumi magas szilika tartalmával, sűrű lamelláival és mély bordáival járul hozzá ahhoz, hogy az aquaplaning jelenség megelőzhető legyen, és biztonságosan elérjen úti céljához.

Ugyan sokan a négyévszakos abroncsokat részesítik előnyben éppen a költséghatékonyság apropóján, de vannak helyzetek, amikor ezek nem bizonyulnak megfelelőnek. Városi közlekedés esetén, napközben megállhatják helyüket, de külterületen, vagy például hegyvidéki utakon inkább a klasszikus téli gumi javasolt. S hogy milyen márka mellett érdemes letenni a voksot? Ez az a kérdés, amiben sokszor még a tapasztalt autósok sem biztosak.

Hasznos lehet az ADAC autógumi tesztjeit figyelemmel követni. A téli gumikat olyan szempontok alapján állítják rangsorba, mint a száraz és nedves körülmények közötti teljesítmény, a fogyasztás vagy például a menetzaj. Ha egy bevált márkához ragaszkodik, akkor már könnyebb a helyzet, hiszen a fejlesztések során a gyártók igyekeznek mindig tökéletesíteni azon. A nyári gumi téli használatát viszont érdemes elfelejteni, hiszen ezzel a közlekedés biztonságát is veszélyeztetheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük