Fehérjepor kisokos: mikor és mivel igyam?

Fehérjepor kisokos: mikor és mivel igyam?

Valószínűleg mindenki hallott már a fehérjeporokról. A vélemények megoszlanak, hiszen vannak, akik károsnak, vannak, akik pedig elengedhetetlen étrend-kiegészítőknek számítanak. Az első felbukkanások a testépítők, valamint a versenysportolók körében történt meg és nem mostanában. Több tíz évvel ezelőtt találkozhattunk velük először, bár akkor még tojásból és egyéb más anyagból készültek, nem úgy mint napjainkban. A legtöbb esetben ihatatlanok voltak, hiába akarta valaki tejjel fogyasztani őket, akkor sem ment le az ember torkán. Szerencsére ma már nem ez a helyzet. Lássuk, hogy mit érdemes tudni róluk, mikor kell őket fogyasztani és mivel érdemes inni.

Fehérjepor kisokos

Mindenekelőtt érdemes átolvasni az Intenset fehérjepor kisokosát. Míg régebben kizárólag a versenysportolók jutottak hozzá az úgynevezett protein shake italokhoz, addig ma már szinte az összes üzletben megtalálhatjuk őket. A napjainkban kapható változatok a legmagasabb minőségben készülnek, könnyen elérhetőek, így nem okozhat gondot senkinek fehérjeport vásárolni. A legtöbb sportoló javasolja ennek használatát, főleg, ha valaki komolyan gondolja az izomépítést, hiszen ilyenkor a test komoly fizikai igénybevételnek van kitéve.

 

A fehérje nagyon sokat segít abban, hogy az izmokat szálkásítsuk, hogy azok ne leépüljenek, hanem inkább egyre nagyobbak és mutatósabbak legyenek. A zsírvesztésben is szerepet játszik, hiszen tudniillik a fehérje jobban eltelíti a gyomrot, így edzés után kiváló választás egy táblás csokoládé helyett. A ma kapható változatok ízletesek, több ízben kaphatóak, így nem okozhat problémát lenyelni őket. Legyen szó vaníliás, csokis, kekszes, vagy éppen málnás porokról, ezek mind olyanok, mintha az ember valamilyen ízletes gyümölcslevet inna, csak éppen tele vannak fehérjével. Persze nem árt óvatosnak lenni vele, hiszen túlzottan zsíros tejjel keverve azért már jócskán megdobja kalóriákat.

Miért fontos a fehérje?

Kevesen tudják, de tulajdonképpen minden sejt és szövet tartalmaz valamilyen fehérje molekulát. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a testünk megfelelően működjön, sem az agyunk, sem a belső szerveink nem működnek, ha túl kevés van belőle a szervezetünkben. Bár az sem mindegy, hogy milyen minőségben visszük be, hiszen a hús, a hal, a tojás és a fehérjepor tökéletes megoldás, viszont fontos, hogy ezek is magas minőségűek legyenek. Ne a legolcsóbbat vegyük semmiből, hiszen ebben az esetben több lehet a kár, mint a haszon.

A fehérje segíti az anyagcsere gyorsítását, támogatja a fogyást, valamint regenerálja a szervezetet. Felel az optimális pH értékért, illetve a hormonháztartást is befolyásolhatja, így sportolóként különösen fontos pluszhoz jutni belőle. A fehérje hiánya hatással lehet a hangulatunkra, megfelelő mennyiségben jobb kedvünk lesz, főleg diéta esetén. Ilyenkor nagy segítség lehet egy adag fehérjepor, aminek íze van, amitől jóllakottnak érezzük magunkat, de nem vágtunk be egy adag fagylaltot vagy süteményt.

Milyen előnyei vannak a fehérjepornak?

A fehérje tehát alapvetően szükséges ahhoz, hogy a testünk egészségesen működjön. Viszont a legtöbb sportoló esetében képtelenség annyit bevinni, amire a szervezetnek szüksége lenne. A csirkemell és a joghurt nem lesz elég, ilyenkor érdemes fehérjeporral próbálkozni. Ma már készülhetnek tejből, tejmentesen, növényi vagy éppen tojás alapon egyaránt.

 

A tejből a whey proteinek készülnek, amelyeknek amellett, hogy jobb az ízük, sokkal könnyebben oldódnak. Viszont ennek emésztéséhez a szervezetnek több energiára van szüksége, többre, mint amennyit amúgy tartalmaznak. Persze nem ettől fogunk fogyni, de igen nagy segítség lehet a fogyás során. Ezekkel a készítményekkel ellátjuk a testünket fehérjével, közben pedig csökkenteni tudjuk a testzsírszázalékot, ha nem egy dobostorta szelet társaságában fogyasztjuk őket.

Mikor és hogyan érdemes fogyasztani?

A legoptimálisabb lenne, ha nap folyamán egyenletes mennyiségben történne a bevitel. Az ember egyszerre maximum 30 grammot képes lebontani és megemészteni, ennél többre nincs szükség. A legjobb reggel, rögtön ébredés után inni egyet, hiszen ilyenkor tud a legjobban hasznosulni.

 

Edzésnapon a legjobb edzés után inni egyet, hiszen ilyenkor az izmok teljes mértékben kiürítették a raktárakat, így elkerülhető, hogy a test a saját izomszöveteihez nyúljon utánpótlásért. Jó megoldás továbbá esténként, ha valaki túlzottan éhes, akkor inkább egy fehérje shake-kel érdemes próbálkozni, mintsem egy adag popcornnal vagy csokival.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük