Mutatunk három olyan dohányzóasztal alapanyagot, amire nem is gondoltál volna, hogy létezik.

Mutatunk három olyan dohányzóasztal alapanyagot, amire nem is gondoltál volna, hogy létezik.

Manapság már nemcsak a hazai fafajtákra vagy a bútorlapokra korlátozódnak a bútorkészítők lehetőségei.

Az igazán exkluzív dohányzóasztalokat különleges alapanyagokból készítik!

A luxust nem csupán a nemesfémek vagy az ékkövek szimbolizálják.

A ritka, értékes, távoli helyről származó fafajtákból vagy éppen a legmodernebb technológiával előállított üvegszálas kompozitból készült dohányzóasztalok is a luxus érzetét keltik egy otthonban.

Egyediségük magukért beszél, lássuk hát, melyek a legkülönlegesebb alapanyagok!

 

Ez a rózsafa nem az a rózsafa, de szép dohányzóasztal készül belőle

A rózsafák nem egy konkrét, hanem több fafajta, melyek hasonlóságuk miatt kapták a nevüket.

A szó hallatán elsőre sokaknak az igazi rózsák jutnak eszébe, ami nem meglepő.

Ezeknek az egzotikus fáknak (mint például a rózsafák közé tartozó vörös szantálfa vagy a rio paliszander) gyakran igen kellemes az illata és színük is a vörös rózsákat idézi.

A rózsafákból készült bútorok meglehetősen nehezek, ráadásul ez az alapanyag nagyon drága, ezért inkább kisebb darabokat, például dohányzóasztalokat készítenek belőle.

Manapság lakkozzák a rózsafa bútorokat, de ha nem kezelik a felületet, nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen kiszárad. Ennek elkerülésére rendszeresen ápolni kell a rózsafa felületét.

 

Üvegszálból dohányasztal? Üdv, ez a modern világ!

Először a kerti bútorok világában jelent meg az üvegszálas kompozit, hiszen nem tesz benne kárt az időjárás, sem az UV sugárzás és igen tartós is.

Idővel azonban az 1950-es években bútor designerek is rájöttek a technikai újításban rejlő lehetőségekre és beltéri lakberendezési tárgyakat is elkezdtek belőle készíteni.

Az üvegszálból készült bútorok a hőskorban főleg a futurisztikus vonalat képviselték, mára a modern stílus az ismertetőjegyük.

A kisbútorok közül manapság főként dohányzóasztalok készülnek ebből az anyagból, az üvegszálas kompozitból kialakított hajlított formák és alakzatok remekül illenek a fiatalos, illetve a luxust idéző enteriőrhöz.

 

Hajódeszka és tetőgerenda után dohányzóasztal lett a mahagóniból

A Karib-tenger szigeteiről, illetve Közép-Amerikából származik a gyönyörű, vörösesbarna árnyalatú mahagóni, mely több okból is különleges.

Először is jól megmunkálható és igen dekoratív, másodszor ellenáll a kártevőknek. Így nem csoda, hogy mikor az spanyolok megtalálták Amerikát, hajóépítésre használták ezt a fafajtát.

Később főúri kastélyok és templomok tetőszerkezetében kapott helyet, hiszen tartósságának addigra már híre ment.

Az angol és németalföldi bútorasztalosok csak a XVIII. században kezdték el felfedezni a mahagóniban rejlő lehetőségeket.

Gyorsan népszerű lett az új alapanyag, ebből készültek az első Chippendale bútorok – többek között dohányzóasztalok is -, mely a mahagóni számára belépőt jelentett az arisztokraták otthonaiba.

Aki meg akarja mutatni, hogy remek ízlése van és szereti a luxust, ma is mahagóniból készült bútorokkal veszi körül magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük